Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Елена Йончева окончателно загуби данъчно дело за 58 000 лв.

Снимка: Nbox.bg

Евродепутатът Елена Йончева окончателно губи делото по обвинения за присвояване на средства от Корпоративна търговска банка (КТБ). Тя е осъдена да плати близо 4500 лв. за разноските на приходната агенция пред Върховния административен съд и малко над 7000 лв. за първата инстанция. Това съобщават от сайта „Сега“.

Става дума за задължения на компанията „Офроуд“ ООД, на която Йончева е била управител. Според данъчните дружеството дължи корпоративен данък, както и вноски за здравно осигуряване и това е установено с ревизионен акт през 2020 г.

Данъчните търсят отговорност на Йончева за укриване на факти и обстоятелства, които по закон е била длъжна да обяви пред органа по приходите или публичния изпълнител. За самата Йончева са установени задължения заради отговорността ѝ по ДОПК като управител на фирмата в размер на 57 965 лв. – главница 36 025 лв. и 21 939 лв. лихви.

През април 2017 г. Йончева е отстранена от позицията на управител, но на нейно място не е избран друг представляващ. Впоследствие Софийският градски съд е назначил ликвидатор на дружеството.

В хода на ревизията е установено, че в „Офроуд“ ООД не е имало наети лица по трудови и/или приравнени на тях правоотношения. Според договор за управление и контрол Йончева всеки месец е получавала 14 300 лв. възнаграждение. Всяка година, с изключение на 2014 г., е декларирала счетоводни и данъчна загуби.

Установени са постъпления по сметки на „Офроуд“ ООД в КТБ в лева и в евро, извършени няколко дни преди и два дни след регистрацията на дружеството. Сумите са преведени от съдружника „Далий трейдинг лимитид“.

„Офроуд“ ООД е декларирало счетоводни загуби, които не са покрити с постъпилите парични средства, обясняват данъчните. Допълнително е установено, че през 2012 г., 2013 г. и 2014 г. суми в размер на 174 654 лв. от получените средства са изтеглени на каса лично от Йончева, като липсват документи за използването им за дейността на дружеството. Затова и НАП прави извод, че тези пари са укрити приходи. Така е изчислен дължим корпоративен данък в размер близо 34 000 лв. плюс лихвите.

Според ревизорите Йончева е укрила действителния финансов резултат на дружеството. Затова и ѝ е издаден ревизионен акт.

Публичните задължения на „Офроуд“ са в размер на 183 942 лв. – 126 940 лв. главница и лихви 57 002 лв., изчислени към 25 януари 2021 г. Дългът е категоризиран като несъбираем.

Съдът не приема аргумента на Йончева, че от нея не може да се търси отговорност, тъй като към момента на установяването на задълженията на „Офроуд“ ООД тя вече не е била негов управител.

Това възражение би имало значение, ако новият управител на дружеството е бил назначен и вписан в Търговския регистър преди или по време на ревизирания период. Йончева е бил управител и представляващ до 4 юни 2017 г., т.е. до тази дата тя носи пълна отговорност за търговските дела на юридическото лице„, се казва в съдебното решение.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Велика събота е

Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният...

НАТО праща консултантски мисии в Близкия изток и Африка

НАТО обмисля да изпрати консултантски мисии в областта на сигурността...

В Австрия задържаха българин за трафик на нелегални мигранти

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря специално преустроен...

Доброволците от руската армия са пушечното месо в Украйна

Кремъл продължава да използва и затворници

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Кремъл счита съдбата на Зеленски за предопределена

Кремъл счита съдбата на украинския президент Владимир Зеленски за...

Президентът наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона...

Лондон: И тази година няма да се състои марша на „Безсмъртния полк“

Отменен и парада за Деня на победата в пет региона

Meta се защити след критиките на ЕК

Мета, компанията зад Facebook и Instagram, във вторник защити своя...

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img