Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Байдън: Войната в Афганистан вече не е наша, страната да се пребори с талибаните

Снимка: архив EPA / News24sofia.eu

Нашата мисия в Афганистан започна преди 20 години и никога не е била за изграждането на нация, а срещу тероризма. Така, както се борихме с подобни заплахи от сходни терористични групировки в Сирия и други държави. Оставам обаче твърдо зад решението си за изтегляне на войските ни тази година. Похарчихме милиарди долари за присъствието си и обучителните мисии там. Аз съм вече четвърти президент на страната, който продължи да води тази война. Колко още американски животи трябва да бъдат дадени там? САЩ не могат да продължават участието си война, която вече не е тяхна. Не това иска американският народ. Афганистанската армия трябва да се пребори за страната си срещу талибаните.

Това заяви американският президент Джо Байдън тази вечер в речта си по повод ситуацията в Афганистан на фона на изтеглянето на чуждестранните войски.

Той увери, че САЩ ще подкрепят Афганистан и гражданските права на нацията, но с дипломатически средства.

Продължават също така дейностите по изтеглянето на дипломатическия екип от посолството в Кабул. Бяхме ясни с талибаните – ако извършат атаки срещу хората ни, ние ще отговорим, каза още държавният глава.

Байдън все пак призна, че крахът на афганистанското правителство и контролът на талибаните са дошли по-бързо, отколкото правителството на САЩ е очаквало.

Припомняме, че Байдън бе подложен на остри критики заради решението си да изтегли американските войски до 31 август и бързия напредък на талибаните. Сред най-острите му критици очаквано бе експрезидентът Доналд Тръмп.

Време е Байдън позорно да се оттегли заради това, което позволи да се случи в Афганистан, заради огромното повишаване на случаите на ковид, заради катастрофата на границата (с Мексико – бел.ред.), заради ликвидирането на енергийната ни независимост, заради осакатената ни икономика„, пише в свое позиция, публикувана в интернет пространството американският експрезидент.

Следва да се отбележи, че именно администрацията на Тръмп започна процедурата по изтеглянето на войските на САЩ от Афганистан, където страната води военни действия от около 20 години. В последствие обаче позицията на Тръмп се промени, като той настояваше за по-плавно изтегляне на контингента с оглед на покачващата се опасност от връщането на талибаните на власт.

След като САЩ обявиха края на въоръжената операция в Афганистан и началото на изтеглянето на войските, талибаните започнаха офанзива срещу правителствените сили. Вчера действащият държавен глава Ашраф Гани напусна страната, а президентският дворец вече е във владение на талибаните. Двама техни представители заявиха пред Reuters, че очакват властта да им бъде предадена изцяло.

Правителството капитулира, а правителствените войски и полицията се саморазпуснаха.

Същевременно талибаните отказаха преходно правителство и планират създаване на емирство.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ракетна атака срещу Одеса: осем ранени, сред които две деца (СНИМКА)

В резултат на ракетна атака срещу Одеса бяха ранени...

Започна строителството на 1000 паркоместа на Терминал 2 на летище София

Започва строителството на открит паркинг на Терминал 2 на...

Борисов честити на „Възраждане“ сглобката с ПП-ДБ (ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов обяви...

Обвиняват Тръмп за намеса в изборите през 2016 г.

Прокурори заявиха в първия ден от процеса срещу Доналд Тръмп...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img