https://www.gerb.bg/bg

Зам.-председател на ЕК: Убеден съм, че до края на годината ще имате „да“ за Шенген

Снимка: БГНЕС

Действително е изключително да имаме 3 премиери на едно място, двама много уважавани еврокомисари, както и един скрит премиер – Мария Габриел. Основните теми, които обсъдихме, са свързани с развитието на Югоизточна Европа от гледна точка на транспортна свързаност, енергийна и дигитална свързаност. Това, което се случва в Украйна и това, което наблюдаваме от два дни в Израел, показва, че Европа повече не може да си позволи да бъде разединена, да няма пътища, които да свързват съседни държави, да няма енергийна свързаност, да бъде зависима от външни фактори. Трябва да бъдем заедно във всеки един смисъл – и като политическа позиция, и като ценности, и като свързаност.

Това заяви министър-председателят Николай Денков, който е домакин на тристранна среща с румънския и гръцкия си колега – Йон Чолаку и Кириакос Мицотакис.

В разговорите, проведени в правителствената резиденция в Евскиноград, взе участие и външният министър и вицепремиер Мария Габриел, Маргаритис Схинас, заместник-председател на Европейската комисия, еврокомисарят с ресор „Транспорт“ Адина Вълян, както и молдовският министър на енергетиката Виктор Парликов. Участие в срещата взеха и други представители на кабинета – финансовият министър Асен Василев и екоминистърът Юлиян Попов. Основните теми по време на срещата, която бе закрита за медиите – сътрудничеството в рамките на НАТО с акцент региона на Черно море, пътят на България и Румъния към Шенген, както и общите ни приоритети, свързани със Западните Балкани. Обсъдени са и общи проекти като транспортния коридор от Солун през Александруполис, Бургас и Варна до Констанца, бъдещият нефтопровод от Александруполис до Бургас и др.

Денков продължи – разговорите са протекли в „изключително топла и сърдечна“ атмосфера, като страните участнички показали, че имат водя да са заедно в усилията си регионът на Югоизточна Европа не само да догони средното за ЕС ниво, а да стане водещ в Съюза.

България и Румъния са постигнали значителен напредък по противодействие на нелегалната миграция, отбеляза на свой ред заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас. „Убеден съм, че до края на годината ще постигнем положително решение за двете страни“, каза той и посочи – още днес следобед ще проведе среща с канцлера на Австрия, която е основна пречка за членството ни в Шенген.

„Много отдавна Европейската комисия заяви твърдо, че България и Румъния са изпълнили изискванията, но знаете – решението се взима от страните членки, не от ЕК. Има още един прозорец.“

„Ние сме изцяло, на 100% насочени към това през декември да получим положителен отговор за Шенген. Докато не изчерпаме всички възможности, няма план Б. За план Б ще мислим, ако е необходимо, в момента мислим само за план А“, отсече на свой ред премиерът Денков.

Румънският му колега Чолаку добави – всички българи и румънци вече не могат да търпят несправедливостта с блокирането на двете ни държави.

Гърция напълно подкрепя пътя на България и Румъния към Шенген, посочи Мицотакис. „По две причини – първата е чисто принципна, защото европейските правила трябва да се спазват без дискриминация. (…) Освен това Гърция има и икономически интерес от това – в момента нямаме сухопътна граница със свободно движение на стоки и хора.“

Втори мост на Дунав край Русе и подобряване на плаваемостта по реката – за това ще работят съвместно София и Букурещ, подчерта още румънският премиер Йон Чолаку. Акцент е и сигурността в Черно море и откъсване от зависимостта ни от внос на изкопаеми горива от Русия.

За Гърция приоритетите са доразвиване на възможностите за пренос на природен газ и петрол. „За година сме увеличили четирикратно износа на газ към северните ни съседи“, акцентира Мицотакис.

Общ приоритет на всички страни участнички е и засилването на източния фланг на НАТО с оглед руската агресия в Украйна.

Премиерите подписаха съвместна декларация, която се предвижда да прерасне в официален меморандум, който да изведе конкретни приоритети, по които да започне съвместна работа. Предстои и напред във времето да бъде подписан и официален договор между България, Гърция и Румъния.

Всички участници в срещата също така остро осъдиха нападението на Хамас над Израел, а в утрешния ден ще се проведе извънредна среща на външните министри от всички страни от ЕС по въпроса.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Петър Петров: Можем да направим България технологичен лидер на Балканите

"IT образованието определено се сблъсква с доста големи предизвикателства, тъй...

Йосиф Аврамов: България трябва да се противопостави на някои волунтаристични действия на ЕК

Доц. Йосиф Аврамов, председател на Управителния съвет на Консултантския...

Терзиев и Бонев с план как да възстановят лифтовете на Витоша

След ГЕРБ, днес пресконференция по темата с лифтовете на...

ПП-ДБ заподозряха служебен министър през ББР да купува гласове

В свое участие по БНТ министърът на иновациите и...

Във Варна акостира корабът, причинил инцидента с потъналия Mohammed-Z

Пътуващ за Варна кораб, превозващ тръби, е ударил потъналия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Столична община чисти НДК от драсканици

Граждани пък искат да им ремонтират улиците

Увеличават заплатите и на администрацията във ВУЗ-овете с 12%

Увеличават с 12% заплатите на администрацията във висшите учебни...

Володин: Украйна рискува да въвлече Запада в голяма война с Русия

Председателят на долната камара на руския парламент предупреди, че...

ЕС напомня на новата власт в РСМ да прилага договорите с България и Гърция

Очакваме новият президент и новото правителство на Република Северна...

Вече 58 са жертвите на внезапни наводнения и свлачища в Индонезия

Спасителните операции продължават и днес в индонезийската провинция Западна...

САЩ предупреждават Израел за „хаос и анархия“ в ивицата Газа

САЩ предупреждават Израел за "хаос и анархия" в ивицата...

Камерън: Забраната за износ на оръжия за Израел ще укрепи „Хамас“

Спирането на британските продажби на оръжие на Израел, ако...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg