Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Владимир Путин събира службите заради „Крокус“

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Руският президент Владимир Путин иска да обсъди със службите по-нататъшни действия и заради това в понеделник, на третия ден след терора в културния център в Подмосковието, ще проведе съвещание. Според агенция „Интерфакс“ говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е заявил, че за вечерта е насрочена среща с представители на организациите за сигурност и други сфери на държавната власт. Те ще обсъдят и въпроса за това какви служби могат да бъдат използвани в подкрепа на жертвите и техните семейства.

Русия сее съмнения относно авторството на ИД

Говорителят на Кремъл Песков не коментира предисторията на нападението срещу концертната зала „Крокус сити хол“ в петък. Вместо това той се позова на информация от руските правоприлагащи органи и препрати медиите към официалната информация. От думите му обаче стана ясно, че руските правоприлагащи органи работят самостоятелна и без международна помощ.

И в момента няма никакви контакти със западни колеги, посочи Дмитрий Песков.

На въпрос за предупреждението за възможни терористични атаки, отправено от САЩ в началото на март месец, Песков заяви, че разузнаванията никога не предоставят информация на Кремъл, а по каналите на службите, от спецслужби към спецслужби. „Това се отнася към категорията на чувствителната информация, която разбира се не се разгласява„.

Представители на САЩ заявиха, че са предупредили Русия за предстоящо нападение по-рано този месец.

От Кремъл отказаха да коментират и каквото и да е било за видимите признаци на насилие – синини, подутини и рани – по телата на заподозрените, които бяха забелязани по време на съдебните заседания за гледането на мярката им. Песков бе лаконичен: „Оставям този въпрос без отговор.“

В руските социални мрежи бе разпространен и видеозапис на разпит на един от задържаните, на който запис се вижда и че му е отрязано или нарязано ухото, а по лицето му има и кръв. Друго видео показва разпит при използване на електрошок.

Терористичната милиция „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението, като няколко пъти прави и изявления, включително публикува видео, заснето от гледната точка на нападател. Западните служби смятат за достоверно, че зад нападението стои клонът на ДАЕШ в Афганистан.

Въпреки това и Путин, а и други руски представители отправиха обвинения, че Украйна е предполагаемо замесена в терористичното нападение. Не бяха представени никакви доказателства. Украинското ръководство категорично отрече това още вечерта на нападението, предугаждайки в голяма степен информационната операция на Кремъл.

В обръщението си към нацията руският президент не спомена изобщо терористите от „Ислямска държава“, за сметка на това направи намек за участието на Украйна заради предполагаемото намерение на нападателите за избягат в тази посока. Беше направено и твърдение, че някои хора от „украинската страна“ са били готови да преведат въоръжените мъже през границата. Украйна категорично отрича да е замесена в нападението.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в типичния й стил беше по-остра. Тя постави под въпрос дали зад нападението стои „Ислямска държава“.

Внимание – един въпрос към Белия дом: Сигурни ли сте, че това е ИД? Може ли да помислите още веднъж?„, написа Захарова за „Комсомолская правда“.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Иван Сотиров: Партиите в България деградираха до олигархични корпоративни структури

Коалицията "Синя България“ се регистрира за участие предсрочните парламентарни...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Бившият началник на кабинета на Владислав Горанов пое Финансовата инспекция

Агенцията за държавна финансова инспекция е с нов директор...

Разбиха мрежа за наркотрафик в Испания

В Испания разбиха най-голямата престъпна мрежа за трафик на...

Лавров: Западът се движи по ръба на конфликт между ядрени сили

Подкрепата на САЩ, Великобритания и Франция за Украйна подклажда...

Бойко Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ за общо управление след изборите

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img