Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Видеото отзад колоните на МС отклонява вниманието, убеден Митов

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Струпаха им се много скандалчета в президентството и на другите така наречени протестните партии и трябваше да отклони общественото внимание.“ Така заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов коментира излезлите в петък в публичното пространство записи от каммери.

Въпросът към Митов бе дали и каква схема е заподозрял в записите от полицейското насилие под колоните на Министерски съвет от 2020 г.

Коментарът си той направи, след като заедно с Радомир Чолаков и Анна Александрова внесоха за разглеждане в Конституционния съд указа на президента за назначаване на служебното правителство.

ГЕРБ реагирали остро на пуснатите кадри от полицейското насили, осъдили полицейското насилие и превишаването правомощията на полицаите. Извършена е проверка още по времето, когато вътрешен министър бе Христо Терзийски и резултатите са ясни – има три заведени дела. Никой нищо не е крил, увери Митов.

Припомняме, че председателят на НС Ива Митева свика извънредно заседание на парламента утре, 17 август, във връзка с излезлите записи от охранителна камера пред входа на Министерски съвет. На изслушване в пленарна зала е извикан служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Заявка за изслушване смятат да подадат и за главния прокурор Иван Гешев от „Демократична България“, но тази сутрин Гешев заяви в позиция, разпространена от БТА, че смята искането за изслушване или за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт.

Проверката, която бе образувана за полицейското насилие още през 2020 г. с неохота, не откри сериозни нарушения в действията на полицаите, макар и от МВР да обявиха, че ще има наказани. На 12 юли, в нощта на протеста от МВР не съобщиха за пострадали граждани при сблъсъците, но съобщиха за пострадал от хвърлена бомбичка полицай.

При образуваната проверка от СДВР съобщиха, че отстраняват временно полицаи, участвали в охраната на демонстрацията. От там отказаха да се посочат имената им. Случаите със задържани протестиращи, както и съмнения за прекомерна сила срещу протеста продължиха през цялото лято на 2020 г.

Темата обаче влезе и в редовния мониторингов доклад на ЕК за състоянието на правосъдието у нас, като преди това Европейската комисия излезе със нарочно предупреждение спрямо властите у нас.

46-тият парламент създаде временна комисия, която да разследва насилието на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. Предложението беше внесено от „Изправи се Бг! Ние идваме!“, а самата комисия бе оглавена от депутата Николай Хаджигенов. Комисията ще работи за срок от три месеца. Освен разследване на фактите и обстоятелствата при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи, комисията ще разследва и обстоятелствата с подслушването и следеното на протестиращи и членове на политически партии от опозицията. По темата с подслушването комисията вече извика главния прокурор Иван Гешев, макар че още тогава председателят й Николай Хаджигенов обяви, че не очаква той да се отзове.

https://www.youtube.com/watch?v=v-YzFZzCHBU&t=100s

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Обвиняват Тръмп за намеса в изборите през 2016 г.

Прокурори заявиха в първия ден от процеса срещу Доналд Тръмп...

Украйна спира консулските услуги в чужбина за мъже в наборна възраст

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба потвърди...

САЩ и Южна Корея обсъждат разходите за съвместна отбрана

Представители на САЩ и Южна Корея ще се срещнат в...

Министър Малинов: Финансовото състояние на Мини „Марица Изток“ е влошено

Финансовото състояние на Мини "Марица Изток" е влошено. По...

Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване

Най-висшият съд в Ню Йорк отмени присъдата на Харви...

Габриела Славова остава в ареста, обвинена в убийството на Пейо Пеев

Габриела Славова остава в ареста, като обвиняема за убийството...

И „Средна Европейска Класа“ се отказва от ПП-ДБ

Партия "Средна Европейска Класа" (ЕК), с председател Константин Бачийски, се отцепва...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img