Украйна обвини Русия, че е депортирала насилствено повече от 210 хиляди деца

News24sofia.eu
Прочитания 4387
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Украйна заяви в петък, че Русия е депортирала насилствено повече от 210 хиляди деца след нахлуването си на 24 февруари и обвини Москва, че иска да ги направи руски граждани, предава „Ройтерс“.

Омбудсманът по правата на човека на Украйна Людмила Денисова каза, че децата са сред 1,2 милиона украинци, които според Киев са били депортирани против волята им.

„Ройтерс“ не може независимо да провери цифрата, дадена от Денисова, или нейните твърдения, за които тя не предостави подкрепящи доказателства.

Кремъл не е отговорил веднага на искане на Ройтерс за коментар по твърденията на Денисова относно депортирането на голям брой деца и други украински граждани.

Москва отрече умишлено да е насочена по какъвто и да е начин срещу цивилни, откакто стартира това, което тя нарича „специална военна операция в Украйна„, и казва, че предлага хуманитарна помощ на тези, които искат да потърсят закрила в Русия.

Когато децата ни се извеждат от страната, те унищожават националната ни идентичност, лишават страната ни от бъдещето„, каза Денисова в ефира на националната телевизия.

Там учат децата ни на руски на историята, която (руският президент Владимир) Путин разказва на всички,“ казва Денисова.

Русия говори за „бежанци“, идващи в Русия, за да избягат от сраженията, особено от южния украински град Мариупол, който попадна в руски ръце след седмици на обсада и бомбардировки.

Женевските конвенции от 1949 г., които определят международните правни стандарти за хуманитарни действия при конфликт, забраняват масовото насилствено депортиране на цивилни по време на конфликт на територията на окупационната сила, като го квалифицират като военно престъпление.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

И хотелиерите ще протестират на 18 май

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) подкрепя протеста на национално представените работодателски организации – ИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ, и призовава своите членове и регионални структури активно да се включат в организацията и да защитят своите права и интереси с една основна основна цел – икономическото оцеляване на бранша и

Read More »