Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Пет ракети изстреляни от Ирак към американската военна база в Сирия

Най-малко пет ракети са били изстреляни в неделя от иракския град Зумар към американска военна база в североизточна Сирия, казаха двама източника от иракските служби за сигурност и американски служител пред „Ройтерс“.

Атаката срещу американските сили е първата от началото на февруари, когато подкрепяните от Иран групировки в Ирак спряха атаките си срещу американските войски.

Това идва ден след като иракският премиер Мохамед Шиа ал Судани се завърна от посещение в Съединените щати, където се срещна с президента Джо Байдън в Белия дом.

Според публикация в Telegram, свързана с Катаиб Хизбула, въоръжените фракции в Ирак са решили да възобновят атаките след почти тримесечна пауза, поради липсата на минимален напредък в преговорите за прекратяване на водената от САЩ военна коалиция в страната.

Sabreen News – друга популярна група в Telegram, близка до Катаиб Хизбула, по-късно каза, че не е имало официално изявление от подкрепяната от Иран фракция.

Американски служител, пожелал анонимност, каза, че повече от пет ракети са били изстреляни от Ирак към войските в базата на коалицията в Румалин, Сирия, но няма пострадал американски персонал.

Според съобщеното, атака е била „неуспешна“, но не е ясно дали ракетите са успели да ударят базата или са били унищожени, преди да я стигнат. Също така не е ясно дали базата е билата единствената цел.

След това, каза служителят, самолет от водената от САЩ коалиция в Ирак и Сирия е нанесъл удар срещу ракетата-носител.

Два източника от службите за сигурност и висш офицер от армията в Ирак казаха, че малък камион с ракетна установка, е бил паркиран в Зумар, град на границата със Сирия.

Армейски офицер каза, че унищоженият камион е иззет за допълнително разследване и първоначалното разследване показва, че е бил унищожен от въздушен удар.

Ние комуникираме с коалиционните сили в Ирак, за да споделим информация за тази атака„, добави офицерът.

Иракският медиен орган за сигурност, отговорен за разпространението на информация за сигурността, заяви в изявление, че иракските сили са започнали „широкообхватна операция по издирване и проверка“, насочена към извършителите близо до сирийската граница, като обещаха да ги изправят пред правосъдието.

Атаките дойдоха, след като огромен взрив във военна база в Ирак рано в събота уби член на иракските сили за сигурност, включващи подкрепяни от Иран групи. Командирът на силите каза, че това е нападение, докато армията каза, че разследва и че по това време в небето не е имало бойни самолети.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Велика събота е

Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният...

НАТО праща консултантски мисии в Близкия изток и Африка

НАТО обмисля да изпрати консултантски мисии в областта на сигурността...

В Австрия задържаха българин за трафик на нелегални мигранти

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря специално преустроен...

Доброволците от руската армия са пушечното месо в Украйна

Кремъл продължава да използва и затворници

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

С документален филм ЕП ни призовава да използваме гласа си на евроизборите (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=tMieWhQLq1U Европейският парламент започва институционална комуникационна кампания, за да насърчи...

Делян Пеевски призова служебното правителство да отмени решението си за частната детска болница

Председателят на ДПС Делян Пеевски призова служебното правителство незабавно...

Русия засилва офанзивата в Източна Украйна

Русия изпрати още войски в Очеретине в Източна Украйна,...

Росица Кирова против профанизирането на НС с ненужно говорене

Заместник-председателят на парламента Росица Кирова очаква и се надява...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img