Украйна е изнесла над 1 млн. тона зърно въпреки войната

News24sofia.eu
Прочитания 1532
0 0

Досега Украйна е засяла около 7 милиона хектара пролетни култури през тази година, съобщава „Ройтерс“.

Това е с 25-30% по-малко спрямо същия период на 2021 г.

Министърът на земеделието Николай Солски посочи, че страната е изнесла 1,090 милиона тона зърно през април.

Той подчерта значението на износа на украинско зърно през Румъния, докато Русия блокира украинските пристанища, и изрази опасение, че този износ може да се усложни след два месеца от износа на новата реколта от пшеница в Румъния и България.

Посевната кампания протича активно въпреки трудностите, свързани преди всичко с логистиката, обясни Солски.

По негови думи тази година сеитбата не е била с такова качество като миналата и посевните площи за царевица са по-малки.

Руската инвазия в Украйна през февруари увеличи нестабилността на международните финансови пазари, повишавайки цените на суровините и засягайки логистиката.

Украйна беше четвъртият по големина износител на царевица в света през сезон 2020/21 и шести подред износител на пшеница, според данните на Международния съвет по зърното.

Близо 25 милиона тона зърно са блокирани в Украйна и не могат да напуснат страната поради проблеми с инфраструктурата и блокирани черноморски пристанища, включително Мариупол, съобщи миналата седмица служител на агенцията по храните на ООН.

Служители на украинското земеделско ведомство посочват, че излишъкът за износ е около 12 милиона тона, а анализаторите твърдят, че в момента големите запаси на Украйна няма да оставят място за съхранение на новата реколта.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че проблемът с глобалната продоволствена сигурност не може да бъде решен без възстановяване на украинското земеделско производство на световния пазар.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Журналисти протестираха против Путин и войната в сайта Lenta.ru

Lenta.ru публикува повече от дузина критични материали за президента Владимир Путин и войната в Украйна. Въпреки че те вече са свалени от сайта, копие от началната страница се пази в архива. Това бяха новини със заглавия „Министерството на отбраната е излъгало роднините на загиналите на крайцера „Москва“, „Руската армия напълно унищожи Мариупол“,

Read More »