Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Русия защитава петролните си съоръжения с мрежи против дронове

Снимка: (архив) EPA

Руският производител на петрол „Башнефт“ е инсталирал мрежи против дронове, за да защити ключови съоръжения в своите рафинерии от потенциална украинска атака, каза ръководителят на република Башкортостан, където е базирана компанията, предава „Ройтерс“.

Руските компании, които продават такива мрежи на търговска и обществена основа, показват гигантски метални мрежи на своите уебсайтове, които почти изцяло покриват сградите на рафинерията от всички страни и се поддържат от швартови въжета, прикрепени към метални колове в земята.

Украйна засили атаките си срещу петролни рафинерии в Русия, вторият по големина износител на петрол в света, от началото на годината в опит да намали енергийните приходи на Москва и количеството пари, които тя трябва да харчи за военните.

Русия засега не е изправена пред недостиг на гориво, но миналия месец въведе ограничения върху износа на някои видове бензин за шест месеца в опит да защити вътрешния си пазар на горива.

Радий Хабиров, ръководител на Башкортостан – руска автономна република в Уралските планини, където е базирана „Башнефт“, каза, че се водят преговори с руското министерство на отбраната за повишаване на сигурността на рафинерията.

Най-важното, което беше направено, е, че осигурихме основните колони (на рафинериите) с механични защитни мрежи и съответно системата за наблюдение работи„, каза Хабиров, местна държавна новинарска агенция ‚Башинформ“.

Ние не спираме дотук. Има редица решения, за които няма да говоря още. Те са секретни. Но повярвайте ми, ние много се тревожим за това„, каза той.

„Башнефт“ се контролира от най-големия производител на петрол в Русия „Роснефт“ и има няколко рафинерии в региона, важни за енергийния сектор на страната.

Украйна не потвърждава или отрича официално, че атакува рафинерии в Русия, но казва, че съоръженията са легитимни цели, които подпомагат руските военни усилия в момент, когато руските удари удрят украински градове и инфраструктура, включително енергийни съоръжения.

Русия успя бързо да поправи някои ключови петролни рафинерии, ударени от украински дронове, намалявайки капацитета, увреден от атаките, до около 10% от почти 14% в края на март, показаха изчисления на „Ройтерс“ по-рано тази седмица.

Няма съобщения за успешни атаки срещу големи руски рафинерии, откакто заводът на Taneco в Република Татарстан беше ударен на 2 април.

Паузата в ударите от Украйна идва след критиките от страна на Съединените щати, най-големият потребител на енергия в света, където цените на горивата са на дневен ред в навечерието на президентските избори на 5 ноември.

В отговор на републиканския сенатор Том Котън защо администрацията на Джо Байдън обезсърчава подобни украински атаки, министърът на отбраната Лойд Остин каза пред комисията по въоръжените сили на Сената миналата седмица, че атаките могат да навредят на световните енергийни пазари.

Представител на руското министерство на енергетиката каза на парламентарна среща миналия месец, че има планове за защита на нефтените си и газови съоръжения с ракетни системи.

Но Рустам Миниханов, ръководителят на руската република Татарстан – голям производител на петрол, изрази скептицизъм относно разполагането на системи за противовъздушна отбрана за защита на енергийната инфраструктура, като каза, че оръжията са били използвани „с други задачи„.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

В момента Русия използва всички свои сили, за да...

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации...

Скупщината подкрепи новото правителство на Сърбия

Скупщината - парламентът на Сърбия, одобри новото правителство, оглавявано...

„Галъп“: Църквата ни традиционно се ползва с високо доверие

Църквата е сред институциите, които традиционно се ползват с...

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Западни танкове и военна техника, заловени от руските сили...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕК удължава надбавките за земеделските субсидии с шест месеца

Европейският съюз ще удължи надбавките за субсидии с шест...

Атанас Пеканов разочарован от пехливанските борби в Народното събрание

Отлагането на либерализацията на енергийния пазар може да доведе...

Торнадо уби бебе и трима души в Оклахома

Байдън е предложил помощ на щата

Медведчук обвинява украински и външни сили за безредиците в Одеса през 2014 г.

Ръководителят на движението "Друга Украйна", бивш лидер на забранената...

35 запалянковци в ареста след Вечното дерби

Без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред е...

Манила скастри Пекин за тормоза край спорна плитчина в Южнокитайско море

Манила привика китайски дипломат, за да му връчи протестна...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img