https://www.gerb.bg/bg

Украинската Рада въведе извънредно положение в цялата страна

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Тази вечер Върховната рада на Украйна одобри указа на президента Володимир Зеленски за въвеждане на извънредно положение на цялата територия на страната от 00:00 ч. на 24 февруари 2022 г., съобщи агенция Укринформ. То ще е в сила за срок от 30 дни. Документът не се отнася за окупираните от Русия територии в Донецка и Луганска област, които са в извънредно положение от 2014 г.

Указът на Зеленски беше подкрепен от 335 депутати.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНБО) – Алексей Данилов, подчерта, че военна ескалация в окупираните територии заплашва да се разпространи и в други райони.

Подривната дейност на руските спецслужби и подпомаганата от нея дейност на сепаратистките сили, на углавни и незаконни военни групировки на окупираните територии в Донецка и Луганска област, извършваната от тях терористична дейност придоби характер на въоръжено противопоставяне и заплашват да се разпространят в други региони на нашата страна. С цел нормализиране на обстановката в държавата, осигуряване на защитата и охраната на държавната граница, противодействие на престъпността, поддържане на обществения ред и сигурност, създаване на условия за функциониране на органите на държавната власт, местното самоуправление и другите институции на гражданското общество, предотвратяване на опитите за превземане на държавната власт и промяна на конституционния строй в Украйна чрез насилие… на заседание на СНБО бeше взето съответното решение. Много ви моля да го подкрепите.“ – обърна се Данилов към украинските депутати.

Той посочи, че властта дълго време се е въздържала от тази стъпка, но ситуацията се е усложнила. По думите му, тя е сложна, но все пак е контролируема.

По данни на всички разузнавателни служби на нашите партньори, на нашето разузнаване и нашите анализатори, без вътрешна дестабилизация… е невъзможно страната ни да бъде превзета. Въпросът за вътрешната ни дестабилизации за Руската федерация е въпрос № 1. За да бъде предотвратено това се въвежда извънредно положение.“ – обобщи Алексей Данилов.

В Украйна извънредно положение може да бъде въведено за срок не по-дълъг от 30 дни. За отделни места срокът може да е до 60 дни. При необходимост този режим може да бъде удължен от президента, но отново за период до 30 дни.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Жертви и ранени при сблъсък между лодки в Канада

Причините за инцидента се изясняват

МОН е изплатило обещаните 39 млн. лв. по сметките на университетите

Министерски съвет е приел и двете постановления за допълнително...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ прави крачка към легализиране на марихуаната на федерално ниво (ВИДЕО)

Министерството на правосъдието на САЩ официално предприе прекласифициране на...

Германия, Белгия и Нидерландия се борят с наводненията

Причината са падналите проливни дъждове

Байдън отделя 1 млрд. долара за оръжейни доставки за Израел

Администрацията на американския президент Джо Байдън е уведомила Конгреса,...

Две години затвор за мъж, обрал жена в София

Осъдиха мъж на 2 години и 8 месеца затвор...

Само в News24sofia.eu! Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи (ВИДЕО)

https://youtu.be/DYE1c0UPJQo Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи, алармира...

Четирима мними строителни предприемачи са задържани при акция на МВР и прокуратурата

Разкрита е организирана престъпна група, завоалирала престъпленията си като...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg