Учениците в София и общини в 5 области минават онлайн от утре

Прочитания 14902
0 0

От утре, 21 октомври, четвъртък всички ученици в общини с повече от 750 болни от COVID-19 на 100 000 население преминават в дистанционно среда на обучение.

Към момента това са София град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник.

Министърът на образованието и науката е издал заповед, която съответства на разпорежданията на министъра на здравеопазването от 19 октомври т.г. На кратък брифинг министър Николай Денков после обясни, че заповедта излиза толкова късно, тъй като е имало заседание на министерски съвет и са чакали до последно решенията на Министерство на здравеопазването за едно евентуално отлагане за най-малките ученици.

Министърът на образованието е предложил присъственото обучение да се удължи с два дни за предучилищните групи и класовете от I до IV в столицата и в споменатите общини с висока заболяемост. Аргументът е бил, че родителите на малките ученици имат нужда от време, за да организират грижата за децата си в къщи по време на занятията от дистанция. До 16 часа днес в МОН не е получено съгласие от МЗ за това.

Отстъпка вече е била направена от страна на Министерство на здравеопазването, приемайки мерките да бъдат прилагани по общини, а не по области. Това ще позволи на местните власти да взимат по-самостоятелно решения и да има все пак общини, в които присъстването обучение се запазва.

Междувременно МОН е актуализирало и Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата през учебната 2021-2022 г. в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването. Промените ще бъдат публикувани на сайта на МОН, след като бъдат утвърдени от двамата министри.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Нина Александрова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ИБГНИ атакува зелените сертификати в съда

Гражданската коалиция „Изправи се. БГ. Ние идваме“ (ИБГНИ) ще обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) и пред Комисията по дискриминация въвеждането на зелените сертификати като вход на обществени места. Това обяви лидерът на коалицията Мая Манолова на пресконференция пред журналисти. По думите ѝ заповедта не е справедлива за хората, тя е противоконституционна

Read More »