Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Три месеца оценяват Плана ни в ЕС

Националният план за възстановяване и устойчивост ще премине през близо 3 месечно одобрение на европейските институции. Ръководителят на съвета на Европейския съюз в България Цветан Кюланов обясни пред журналисти, че в регламента ЕС има 2 месеца за оценка на Плана, като при решение на националните власти и Комисията може да се постигне съгласие за удължаване на процеса.

След като ЕК даде своята оценка, Съветът на ЕС има 1 месец да одобри от своя страна Плана, а след това работата и усвояването на средствата по него може да започне, уточни Кюланов.

Комисията прави своята оценка по 11 компонента, като всеки един от тях получава оценка „А“, „B“ и „C“ В 4 от компонентите трябва да има оценка „А“, a в останалите компоненти трябва да имат повече „А“, отколкото „В“. В никакъв случай не трябва да има оценка „С“. В Плана ще има ключови цели и ключови етапи, които задават конкретно как една държава-членка ще изпълни проектите и инвестициите, заложени в него. Всеки от ключовите етапи и цели има дата и когато планът бъде одобрен всяка държава-членка поддава искане за средствата, казва какво е изпълнено, ЕС преглежда какво е изпълнено и държавата получава средствата, обясни Кюланов.

Първото плащане ще бъде, след като се изпълнят първите ключови цели и етапи. Срокът за изпълнение на плановете е до края на 2026 г. В случай, че държава-членка реши да прави генерални промени в Плана, трябва отново да извърви процедурата отначало. Ако нещо не е изпълнено в Плана, няма да получим 13 млрд. лв., а по-малко.

Планът трябва да е максимално добър, за да бъде одобрен и за да можем да работим максимално бързо и максимално качествено„, категоричен бе Кюланов.

Той подчерта, че българските власти имат възможност да нанасят корекции в Плана от гледна точка на това, че ЕС изразява опасения, че някои от оценките може да не бъде „А“. Работим заедно, работим добре и силно се надявам, че ще работим така, за да довършим започнатото. Причините един план да не бъде одобрен е ако се наруши едно от правилата.

Цветан Кюланов е сигурен, че няма да има оценка „С“. Детайлите в плана подлежат на промяна и докато не се финализират не можем да го коментираме. Не съм имал възможност да прегледам всичко в Плана, каза Кюланов на въпрос на дали има нещо в самия План, на което се е натъкнал и да не му хареса, за да заслужи най-ниската оценка.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия видя страх от конкуренция зад енергийните санкции на САЩ

Съединените щати престанаха да крият истинското намерение за въвеждане...

САЩ вкарват санкции срещу иранския петрол в закона за помощта за Украйна

Американските законодатели включиха санкциите върху износа на петрол от...

САЩ подготвя пакет от военна помощ от 1 млрд. долара за Украйна

САЩ подготвя пакет от военна помощ от 1 млрд....

Корабоплаването иска защита от ООН след нападенията срещу цивилни моряци

Търговските кораби и моряците са все по-застрашени в морето,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img