Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Корабоплаването иска защита от ООН след нападенията срещу цивилни моряци

Снимка: iStock by Getty Images

Търговските кораби и моряците са все по-застрашени в морето, тъй като атаките ескалират в Близкия изток и ООН трябва да направи повече, за да защити веригите за доставки. Това се казва в писмо от индустрията до Организацията, публикувано в петък, съобщава „Ройтерс“.

Напрежението се повиши в Близкия изток от началото на израелската кампания в Газа през октомври, като Израел или неговият съюзник Съединените щати се сблъскват многократно с проиранските групировки в Ливан, Сирия, Ирак и Йемен.

В писмо, изпратено в четвъртък до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, водещите асоциации на световната корабна индустрия заявиха, че конфискацията от Иран на 13 април на контейнерния кораб MSC Aries на 50 морски мили от бреговете на Обединените арабски емирства „още веднъж подчертава непоносимата ситуация, при която корабоплаването се превърна в мишена„.

Невинни моряци бяха убити, други моряци са държани като заложници, се казва в писмото. Светът ще бъде възмутен, ако четири самолета бъдат заловени и държани като заложници с невинни души на борда. За съжаление, изглежда няма същия отговор или загриженост за корабите и членовете на екипажа им.“

Индийка, моряк на MSC Aries, се завърна в страната, каза индийското външно министерство в четвъртък, добавяйки, че поддържа връзка с останалите 16 индийски членове на екипажа, които все още се държат на борда на кораба.

В писмото на индустрията се казва, че „моряците и морският сектор са неутрални и не трябва да бъдат политизирани„.

Като се има предвид непрекъснато развиващият се и сериозен профил на заплаха в района, ние ви призоваваме за засилено координирано военно присъствие, мисии и патрули в региона, за да защитим нашите моряци срещу всяка по-нататъшна възможна агресия„, се добавя в писмото.

Представители на ООН не отговориха веднага на искане за коментар.

Неотдавнашните атаки срещу търговски кораби в Червено море и Аденския залив от йеменските хуси, свързани с Ирансъщо засегнаха световната верига за морски транспорт.

Иран също конфискува други кораби в международни води през последните години, повишавайки рисковете за търговското корабоплаване в района.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Росица Кирова против профанизирането на НС с ненужно говорене

Заместник-председателят на парламента Росица Кирова очаква и се надява...

МОСВ с план да отговори на препоръките на ЕК за енергетиката и климата

Предвижда се актуализация на Интегрирания план в областта на...

Окончателно: Отмениха разрешението за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-София

Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди отмяната на решението...

ООН: Възстановяването на домовете в Газа ще отнеме 80 години

Възстановяването на жилищата в ивицата Газа може да продължи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Попфолк певицата Дебора скочи на Галин

Попфолк певицата Дебора скочи на Галин, видя Информационна агенция...

Велики Четвъртък e

В християнската традиция четвъртият ден от Страстната седмица -...

Мегапроект за добив на газ в Румъния застрашава и родното Черноморие?

"Грийнпийс" - България алармира за опасен газов проект в...

Съдът наложи 8 години затвор на мъж, нападнал с нож свой познат в София

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Стефан...

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Стотици жители на индонезийския остров Тагуланданг чакаха на пристанището...

Днес е Велика Сряда

Днес е Велика Сряда, трети ден от Страстната седмица,...

Ваня Григорова: Изхабени политически бастуни им се привиждат патерици

"Изхабени от политическа употреба бастуни им се привиждат патерици....

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img