Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Томислав Дончев настоя да скъсаме с икономиката на ишлемето

Снимка/източник: БГНЕС

Ние трябва да скъсаме с икономиката на ишлемето, където България е конкурентна само с ниската цена на труда и ниските разходи. Трябва да се научим да правим неща, които другите не могат. За това настоя вицепремиерът Томислав Дончев по време на публична дискусия на първия стълб на Националния план за възстановяване и устойчивост на тема „Иновативна България“, провела се онлайн.

Дончев изтъкна, че богати са тези държави, нации и народи, които изобретяват неща. Фокусът трябва да бъде върху скъпите неща, настоя вицепремиерът.

Той посочи, че разходите за иновации, образование и икономическо развитие никога не са лукс. Глупаво би било да се свежда разговорът само до бюджетни категории, а съществуването на един такъв стълб не е само заради необходимостта на плана, а от усилията на правителството за развитието на държавата, обясни Дончев.

Ако искаме икономика на добавената стойност, това може да се случи само, ако разработваме и произвеждаме по-скъпи неща. Трябва да се обърне внимание на самата образователна среда и дали и тази система дава умения, ценни за живота, подчерта вицепремиерът.

Ако ще изглежда държавата и обществото ни след 15 години, зависи от това какво се случва в клас днес. Планът слага акцент върху STEM дисциплините в 1680 училища, предвидени са средства за допълнителна дигитализация на учебния процес, обясни Томислав Дончев.

Инвестициите са допълващи спрямо всички останали инвестиции в бъдещите оперативни програми. Пряко свързано с усилията в сферата на образование е България да бъде много по-напред в сферата на иновациите, настоя Дончев.

Освен мерките, предвидени в бюджета и оперативните програми, предвижда се още създаването на нов фонд на стойност 110 млн. лв. Необходима ни е гаранция, че парите ще отиват там, където ще формират добавена стойност, акцентира Дончев.

Той настоя за усъвършенстване в правенето на политики.

Образователният министър Красимир Вълчев отчете, че в последните години се случват няколко неща в сферата на образованието – направихме преход към компетентностен подход към знания и умения. Логиката на реформата може да остава невидима, но тя е факт – минава през НВО, програмите, културата за иновации, които следва да намерят ключа към мотивира всяко едно дете да учи, обясни Вълчев.

Това е една тиха, невидима революция, която се случва в образователната система, категоричен бе просветният министър и предупреди, че най-трудно учителите намират мотивация да накарат учениците да учат по математика и природните научки.

Според него ключова е подготовката на децата в сферата на дигитализацията. Ако искаме да имаме повече деца в професионално образование, трябва да има добри ученически общежития и добри бази за подготовка. Имаме много потребности за материално-техническата база, призна Красимир Вълчев.

Председателят на БАН академик Юлиан Ревалски заяви, че по пътя на реформите на страната има път, който да бъде извървян от всички, не само от учените, но и от държавните институции как да влагат средства.

Ние сме обречени да го направим това. Планът е много добър, тъй като стъпва на научните изследвания и за това да бъде адмириран, изтъкна академик Ревалски, според когото всички заедно трябва да го осъществим, само от едната страна няма да стане.

Според него трябва по-ясно да бъде казано публично, че ще бъдат финансирани научни изследвания, които са ефективни.

Академик Ревалски не вижда ясна подкрепа в плана за изследвания, които са ефективни.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Заиграха ли се партиите с отстраняването на Росен Желязков? (СНИМКИ/ВИДЕО)

Парламентарната група на "БСП за България" ще подкрепи подписките...

Вдигат заплатите на кметовете на райони и села в община Варна

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на райони...

Норвегия призова за възобновяване на финансирането на Агенцията за палестинците

Норвегия призова международните донори във вторник да възобновят плащанията...

Евродепутатите осъдиха атаката на Иран срещу Израел и призоваха за санкции

В резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите категорично осъдиха безпрецедентните...

20 години затвор за Георги Семерджиев и на втора инстанция

И на втора инстанция 20 години затвор за Георги...

Северна Корея критикува САЩ, че търсят алтернативи на панела за санкции на ООН

Северна Корея разкритикува САЩ в четвъртък за търсенето на алтернативи...

В Скопие ще избират президент на втори тур (ОБНОВЕНА)

Лидерът на опозиция води пред сегашния държавен глава

Румен Радев: Решението за либерализацията най-сетне се случи със сериозно закъснение

Същите хора, които отхвърлиха ветото върху промените в Закона...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img