Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Стефан Янев: Средствата за бизнеса в мерки зависят от НС

Мерките срещу разпространението на коронавирус, огласени днес от Министерство на здравеопазването, са щадящи. Определят се ограничения – за работа, събирания и определен тип бизнеси, които са затворени. Това отговори по време на блиц контрол в парламента служебният премиер Стефан Янев.

Той смята, че мерките на открито остават либерални.

Опитваме се да намерим правилния баланс между мерките и грижата здравето на хората, съответно грижата към бизнеса и учениците. Компенсациите за бизнеса остават според мерките 60/40 и 80/20.

По думите му в бюджета няма средства за прилагане на мерките, затова е нужна актуализация на бюджета, която е в ръцете на НС.

Даниела Дариткова от ГЕРБ обаче бе категорична, че сме в хуманитарна криза от коронавирус и четвърта вълна, мерките не съответстват на плана, предложен от МЗ, а министърът Стойчо Кацаров днес коментирал, че ги „прилага с нежелание, тъй като здравната криза е благодатна за политическа употреба“.

Дариткова протестира срещу решенията, които минаха на здравна комисия за ратификацията на договори за продажба на ваксини към трети страни и даренията, които се случват без решение на парламента. Янев отговори, че даренията и продажбата на ваксини трябва задължително да минат през ратификация и са тристранни договори на ЕК, и производителя и държавата.

При това положение това е част от процедурата и МС е отправил тези решения и продажба към НС за ратификация, тъй като вариантът да не се получат ваксините води до репутационни щети на държавата„, обясни премиерът.

Даниела Дариткова обаче смята, че начинът на гласуване в здравна комисия не е приемлив, тъй като трябва да се уважава фактът, че по Конституция България е с парламентарно управление.

Янев отговори, че няма направено дарение или продажба до момента преди да е свършена ратификацията.

Срокът изтече на 31 август, тези действия са напълно целесъобразни, най-големият проблем е с ваксината „Астра Зенека“. Много хора се отказаха от нея, нейната употреба бе прекратена с решение на правителството„, припомни още служебният премиер.

Мая Манолова зададе въпрос на премиера относно идващата „криза три в едно“ и ще има ли средства за пенсии.

Стефан Янев коментира, че след глобалната здравна криза миналата година – сега има последствия – горивата поскъпват с 65%. Няма как в отворена икономика кризите да не дават отражения на българския пазар, това се отразява и на цените на стоките за бита. Ефектът ще е 3% на годишна база. Заложените средства в бюджета на този етап са достатъчни за пенсии и други социални плащания, категоричен бе той.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

След месеци на забавяне военната помощ от САЩ тръгна за Украйна

След седмици на отлагане Камарата на представителите на САЩ...

ЕДИНСТВЕНО В News24sofia.eu! При спецакция в София: Хванаха дилъри и клиенти с дрога в известна столична дискотека (ВИДЕО)

Дилърите били заловени с кокаин, марихуана, екстази и амфетамини. В ареста попаднали и техни клиенти, научи още News24sofia.eu

САЩ отхвърлят двоен стандарт в отношението си към Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отхвърли в понеделник предположенията,...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

София не е пред епидемия от коклюш, засега

София не е пред обявяване на национална епидемия заради...

Над 200 земетресения разлюляха Тайван през нощта

Източният окръг Хуалиен в Тайван беше разтърсен от повече...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img