Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Срещата в Женева няма да е лесна (НА ЖИВО)

Говорител на руския президент Владимир Путин предупреди, че разговорите на Путин с президента на САЩ Джо Байдън няма да бъдат лесниили едва ли ще доведат до някакъв пробив, съобщава АП.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви няколко часа преди срещата Русия-САЩ на високо равнище в Женева в сряда, че темите от широкия дневен редса предимно проблемни„.

„Имаме много отдавна пренебрегвани въпроси, които трябва да бъдат обходени. Ето защо президентът Путин пристига с отношение към откровено и конструктивно зададени въпроси и да се опита да намери решения „, каза Песков.

Не, този ден не може да стане исторически и не бива да очакваме пробиви. Ситуацията е твърде трудна в руско-американските отношения„, продължи той.

Фактът обаче, че двамата президенти се договориха да се срещнат и най-накрая започнаха да говорят открито за проблемите, вече е постижение. Можем да кажем, че без още да сме започнали, срещата на върха вече има положителен резултат, но не трябва да чакаме пробиви.“

Песков заяви, че двустранните въпроси, които Русия иска да обсъди, включват стратегическа стабилност, контрол на оръжията, сътрудничество в регионалните конфликти, сътрудничество по пандемията и климатични промени.

Настъпва момент на дипломация с високи залози, тъй като и двамата лидери се съгласяват, че американско-руските отношения са на ниско ниво, пише АП.

В продължение на четири месеца двамата лидери разменят остра реторика. Байдън многократно посочва към Путин за злонамерени кибератаки от руски хакери серщу интересите на САЩ, за пренебрегване на демокрацията и затвора на опозицията, и за намеса в американските избори.

Преговорите им в сряда се очаква да продължат от четири до пет часа. Предварително и двете страни се стремят да намалят очакванията. Договореностите за срещата са внимателно хореографирани и енергично договорени от двете страни.

Путин и обкръжението му ще пристигнат първи на мястото на срещата на върха: Вила Ла Гранж, голямо имение край езерото, разположено в най-големия парк в Женева. Следват Байдън и неговият екип. Швейцарският президент Гай Пармелин ще поздрави двамата лидери.

Байдън и Путин първо ще проведат среща, към която се присъединяват държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и руският външен министър Сергей Лавров. След това разговорите ще се разширят, за да включат по пет висши служители от всяка страна.

След приключване на срещата Путин трябва да проведе самостоятелна пресконференция, а Байдън да последва примера. Белият дом избра да няма съвместна пресконференция.

Срещата ще започне в 13:35 местно време, се посочва в работния график на ръководителя на администрацията, който бе разпространен от Белия дом.

13:35 президентът провежда двустранна среща с негово превъзходителство Владимир Путин, президент на Руската федерация, в рамките на руско-американската среща на върха„. Преди това е предвидена протоколна снимка.

Графикът подчертава, че преговорите в разширен формат ще започнат в 14:55 местно време, без присъствие на пресата.

В 16:40 ч. местно време президентът Байдън „продължава разширена двустранна среща“ с руския президент.

Според документа Байдън ще проведе пресконференция след срещата с Путин, но Белият дом не посочва часа. В същото време се очаква, руският президент първо да проведе своята пресконференция.

Байдън ще отговаря на въпроси за пресата в имение в близкия Eaux-Vives, където се помещават ресторант и малък хотел. След това той се връща със самолета си във Вашингтон, точното време на пристигане не е уточнено.

Байдън пристига във Вила Ла Гранж в 13:10 местно време, посреща го швейцарският президент Гай Пармелин.

Путин се очаква да пристигне за преговорите около 13:00 местно време, а Байдън малко по-късно. След това в 13:25 (14:25 мск) Путин, Байдън и Пармелен ще направят няколко общи снимки във връзка с върха.

По време на планираната протоколна снимка се очаква да говори само швейцарският президент, коментира американски служител. На срещата на ръководителите на двете държави не се предвижда работен обяд, а самата среща може да продължи около четири до пет часа, може и по-дълго. В същото време Путин и Байдън ще започнат преговори в тесен формат.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ГДБОП хвана мъж, преправял и разпространявал пневматични оръжия (СНИМКИ)

ГДБОП залови 44-годишен мъж, който се занимавал с преправяне...

Украйна спира консулските услуги в чужбина за мъже в наборна възраст

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба потвърди...

Путин обуздава прокуратурата за изземането на частни активи

Руският президент Владимир Путин напомни на прокуратурата, че изземането...

САЩ готвят сурови санкции срещу китайски банки

Съединените щати подготвят санкции, заплашващи да изключат някои китайски...

Априлски сняг падна на Пампорово

Априлски сняг падна на Пампорово и високите части на...

Иран отрича скоро да получи руски изтребители Су-35

Техеран опровергава информация за предстояща доставка

Обвиняват Тръмп за намеса в изборите през 2016 г.

Прокурори заявиха в първия ден от процеса срещу Доналд Тръмп...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img