Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Следователите притеснени от политическата намеса в съдебната власт

Снимка: БГНЕС

Камарата на следователите излезе с позиция относно текущите законодателни процеси, които „засягат устоите на правовата държава и биха заличили постигнатия от напредък в областта на правосъдието и вътрешния ред“.

Според съсловната магистратска организация внесените от 45-ото Народно събрание предложения за законодателни изменения нарушават принципа за разделение на властите и в частност – независимостта на съдебната власт. Те посочват, че вносителите на законопроектите от „Демократична България“ са допуснали съзнателно в предложените разпоредби да бъде включена и такава, която е присъствала в отменената вече социалистическа Конституция от 1971г., а именно за реда за избор на главен прокурор.

Внесеният законопроект предвижда, че обвинител №1 се назначава и освобождава от президента по предложение на Народното събрание. По аналогичен начин се е извършвал изборът на главен прокурор съгласно Конституцията от 1971г., което поставя под сериозен въпрос дали в действителност той би бил независим, при положение че се излъчва от Народното събрание, който по своя характер е и политически орган, посочва се в становището.

Според Камарата на следователите политическа намеса в съдебната власт и в частност – в работата на прокуратурата, са и внесените предложения за изменение и допълнение на Конституцията, които предвиждат, че министърът на правосъдието би имал правната възможност да прави предложения за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на прокурори и следователи. Това също нарушавало принципа на разделение на властите и се създавали условия за възникване на зависимости между представители на изпълнителната и съдебната власт, които да са политически мотивирани.

Кариерното развитие не само на следователите, но и на другите магистрати, би следвало да се определя единствено от колективен кадрови орган, в чийто състав присъстват единствено представители на професионалната общност, които именно познават най-добре спецификата на конкретната длъжност и не са обвързани с конкретна политическа сила, категорични са от организацията.

Според тях внесените предложения за изменения в Закона за съдебната власт също биха поставили под съмнение безпристрастността и независимостта на магистратите. Причината е, че предложените разпоредби дават правната възможност на съдиите, прокурорите и следователите да членуват в политически партии или коалиции, в организации с политически цели и да извършват политическа дейност.

Също с изменения в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс се предлага закриването на специализираните органи на съдебната власт – Специализиран наказателен съд, Апелативен специализиран наказателен съд, Специализирана прокуратура и следственият отдел към нея, както и Апелативна специализирана прокуратура. От Камарата изтъкват, че от създаването на тези органи през 2012 г. са постигнали много сериозни резултати – били са повдигнати обвинения спрямо действащи министри за проявена умишлена безстопанственост в особено големи размери, заместник-министри за престъпления по служба, действащи народни представители, председатели на държавни агенции, висши служители на МВР, ангажирани с противодействие на наркотрафика, кметове на общини и райони и други. Освен това са били повдигнати и обвинения за участие в организирана престъпна група и на едни от най-богатите български граждани – Васил Божков, Цветан Василев, Пламен и Атанас Бобокови, Николай и Евгения Баневи, Ветко и Маринела Арабаджиеви. В края на 2019 г. е отчетено, че по уведомления на прокуратурата КПКОНПИ е „замразила“ имущество на стойност около 3 млрд. лв. и в това число не влизат наложените запори по някои от досъдебните производства, образувани през 2020 г.

На практика внесените от народните представители законопроекти кореспондират с интересите на гореспоменатите лица, които са подсъдими по дела на Специализирания наказателен съд или обвиняеми по досъдебни производства под наблюдението на Специализираната прокуратура, посочва се в становището.

Относно внесената законодателна промяна в Наказателно-процесуалния кодекс за възстановяване на предходната правна уредба на глава XXVI от него, уреждаща производството по разглеждане на делото в съда по искане на обвиняемия след изтичане на определен срок от привличането му в качеството на обвиняем – 2 години, когато е привлечен за тежко престъпление и 1 година в останалите случаи, следователите посочват, че считат тези законодателни изменения за необосновани и че също защитават интересите на част от гореспоменатите обвиняеми.

Последната група предложени законодателни изменения, на които от Камарата обръщат внимание, са свързани с функционирането на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Според тях внесените предложения целят прекъсване на комуникацията между прокуратурата и КПКОНПИ.

Следователите са обезпокоени от „реалната опасност да бъдат засегнати интересите на българските граждани чрез нарушаване принципа на правовата държава, но и с оглед съществуващия риск да бъде заличен напредъкът на страната ни в областта на правосъдието и вътрешния ред“. За тези обстоятелства те ще уведомят Европейската комисия, Европейския парламент, Венецианската комисия, Групата държави, борещи се срещу корупцията към Съвета на Европа, както и посланиците на държавите – членки на ЕС, на САЩ и Великобритания.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Бунтовниците в Мианмар се изтеглят от ключов град на тайландската граница

Бунтовниците в Мианмар се изтеглиха от ключов град по...

Кирил Петков: Евроатлантическа кожа на Борисов прозира (ВИДЕО)

Вижда тайна координация Борисов-Пеевски-Радев

Украински млекопреработватели удвояват износа си за България

Украинската асоциация на млекопреработвателите предвижда да увеличи двойно износа...

Бойко Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ за общо управление след изборите

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ...

Николай Денков: Аферата с „Митниците“ е скалъпена

Няма съмнение, че историята с митници е скалъпена. Асен...

Иран отрича скоро да получи руски изтребители Су-35

Техеран опровергава информация за предстояща доставка

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img