https://www.gerb.bg/bg

След наводнението: Ремонтират 12 моста и почистват 250 речни корита СНИМКИ)

Снимка: БГНЕС

В Министерски съвет се организира процес по заснемане и проектиране на щетите по Южното Черноморие, както и почистване на 250 речни корита, които са в лошо състояние. В следващия бюджет на държавата ще бъде създаден специален фонд, който да е многогодишен, да работи ритмично и да има превенция, която не се прави след бедствията, а да няма бедствия.

Това обяви финансовият министър Асен Василев на изявление в Народното събрание след заседанието на Ведомствената комисия за бедствия и аварии към МВР във връзка с потопа на Южното Черноморие. Не бе предоставена думата на медиите за допълнителни журналистически въпроси.

Ведомствената комисия за бедствия и аварии се събира в НС да бистри помощта за Царево

Снимка: БГНЕС

Василев обясни, че в Бюджет 2023, който бе приет в края юли месец са увеличени средствата във Фонда за бедствия и аварии. По предварителни оценки има 12 моста, които трябва да бъдат поправени за около 20-30 млн. лв., като ресурсът във фонда е над 60 млн. лв.

Средства има, така че когато са ясни щетите, ще се събере Ведомствената комисия в МВР, ще приеме оценките и средствата се отпускат в авариен режим и на момента„, увери Василев.

Южното Черноморие бавно се възстановява след водното бедствие (ОБНОВЕНА)

По думите му средства има и за наводненията в Северна България, включително за село Кости. По предварителната информация, която областните управители имат и са я предоставили на изпълнителната власт, е за 250 участъка, които са в лошо състояние и имат нужда от допълнително почистване.

Снимка: БГНЕС

Зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев уточни, че тече усилен и добре организиран процес по установяване на точните размери на щетите, причинени от природното бедствия. Ведомствената комисия към МВР е в готовност и работи, така че да разгледа всички данни, с конкретни размери за щети и при първа възможност, когато е налице конкретика – не повече от 10 дни, комисията отново да се събере, да разгледа всички постъпили конкретни предложeния, да вземе решения и процесите по възстановяване да се ускорят максимално бързо. Щетите от бедствието трябва да бъдат поправени и държавата е направила необходимото да осигури ресурса, с който организирано и методично да подпомогне процеса, подчерта Темелакиев.

Шефът на пожарната не вини само природата за потопа по Черноморието

Снимка: БГНЕС

Председателят на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев добави в заключение, че държавата ще възстанови щетите от бедствието, но за съжаление нямало как да върне хората, загинали в потопа.

Съболезнования към близките на загиналите„, завърши той, с което приключи изявлението и не бе дадена думата за журналистически въпроси.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Петър Петров: Можем да направим България технологичен лидер на Балканите

"IT образованието определено се сблъсква с доста големи предизвикателства, тъй...

Йосиф Аврамов: България трябва да се противопостави на някои волунтаристични действия на ЕК

Доц. Йосиф Аврамов, председател на Управителния съвет на Консултантския...

Терзиев и Бонев с план как да възстановят лифтовете на Витоша

След ГЕРБ, днес пресконференция по темата с лифтовете на...

ПП-ДБ заподозряха служебен министър през ББР да купува гласове

В свое участие по БНТ министърът на иновациите и...

Във Варна акостира корабът, причинил инцидента с потъналия Mohammed-Z

Пътуващ за Варна кораб, превозващ тръби, е ударил потъналия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

В Париж вапочва процес срещу трима висши служители на режима на Башар Асад

Следващия вторник в Париж започва процес срещу трима висши служители...

Започна посещението на Путин в Китай

Руският президент Владимир Путин пристигна на държавно посещение в...

Повече от 140 жертви на наводненията в Бразилия

Броят на загиналите от проливните дъждове в бразилския щат...

Здравното министерство рестартира процедурата за нова частна болница в Казичене

Министерството на здравеопазването е задействало повторната процедура, по която...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg