Сирия иска помощ от ЕС след опустошителното земетресение

Жертвите при трусовете са над 9600

Views 10292
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Сирия поиска помощ от Европейския съюз два дни след опустошителното земетресение, което удари нея и съседна Турция, съобщи Европейската комисия, цитирана от „Ройтерс“.

По-рано днес, тази сутрин, получихме искане от правителството на Сирия за помощ чрез механизма за гражданска защита„, обяви европейският комисар по управлението на кризи Янез Ленарчич пред репортери.

Той посочи, че държавите членки на Общността се насърчават да допринесат с помощ, както е поискал Дамаск.

Дадена държава може да поиска помощ чрез Механизма за гражданска защита на ЕС, когато мащабът на извънредната ситуация или бедствие превишава нейните способности за реагиране.

След като бъде активиран, Координационният център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации координира и финансира помощта, предоставена от държавите членки на ЕС и други осем участващи страни.

По последни данни над 9600 души са загинали при двойното земетресение, което разтърси части на Турция и Сирия.

В Турция жертвите са най-малко 7108, докато други 2530 бяха загубиха живота си в Сирия.

Контакти и информация за автора:

Мурат Бекмезджи специален пратеник на NEWS24sofia.eu в Турция

Мурат Бекмезджи е специалният пратеник (кореспондент) на Информационна агенция News24sofia.eu в Турция. Той е роден през 1998 година в град Измир, Турция. От 2001 година живее в Разград заедно с майка си и бащата си, които имат двойно гражданство както и самия той българско и турско. За себе си казва, че обича работата си като фотограф и оператор. През последните две години редовно снимка фотосесии както и сватби. Присъединява се към екипът на ИА News24sofia.eu през 2022 година като автор в онлайн изданието ни.
author
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

БСП се оплака на ПАСЕ и ОССЕ от Крум Зарков

И от коментара на Атанас Пеканов