Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Емил Димитров: Петя Банкова направи доста бели в митниците

Емил Димитров – Ревизоро, снимка: (архив) БГНЕС

Емил Димитров е роден през 1962 г. в Перник. Завършил е икономика във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ (сега УНСС) и право в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Става известен като финансов ревизор и оттам идва прякорът му прякор Ревизоро. През 1997 г. е избран за Ревизор на годината. По времето на правителството на Симеон Сакскобургготски за кратко е директор на Агенция „Митници“. Депутат в 43-тото и 44-тото народно събрание от „Обединени патриоти“. Министър на околната среда и водите в правителството „Борисов 3“.

– Господин Димитров, как ще коментирате големия скандал – обиски и изземвания от ДАНС в Агенция „Митници“ и задържане на директора Петя Банкова?
– Надявали са се да намерят нещо, а после се чудят как да напишат обвинителен акт. Но истината е, че този екип – Петя Банкова и заместниците й, направиха доста бели. И всичко беше, за да се овладеят митниците и на практика институцията да замине.

– Кой е издирваният Никола Николов-Паскал, представен като Краля на контрабандата и също обвинен за участие в организирана престъпна група? Банкова казва, че не го познава, а вие знаете ли кой е?
– Тя няма как да го познава, защото е твърде млада. Въпреки големите претенции за много опит, за дълъг стаж, няма историческата памет. И не само тя. Току-що завършили, дали им големи постове и те вече ще борят контрабандата. Едно време, когато постъпвахме на работа, имахме наставници, старши колеги, от които да се учим. Но нали не вярвате, че този човек Паскал, сам прави това, в което го обвиняват.

– Банкова казва, че е първата жертва на новото КОНПИ, но няма да се предаде, защото и международната общност се е възмутила от случващото се. Сега например на „Капитан Андреево“ има служители на САЩ. Ще има чужденци и по другите пунктове. Как ви се струва идеята?
– Аз съм адвокат и не бих искал да утежнявам положението на някой или пък да адвокатствам без да са ме молили. Затова се опитвам да отговоря обективно. Кога дойдоха, кога направиха обиска, кога международната общност разбра за всичко това и даже реагира? Тя просто се чуди какво да каже. Колкото за чуждите митничари, разбирам я и усилията й са в правилна посока. Те са поканени в България, за да покажем, че ние имаме огромен проблем с непрекъснато преминаващите стоки и товари. Не можем да проверим всички камиони, а само частица от тях. И въпреки това ни казват: не можем ли да ги пускаме на вдигната бариера, за да минат за 30 секунди. От една страна, натискат този трафик да минава безпроблемно, от друга – защо го проверяваме, а от трета казват – не сте надеждна граница. Присъствието на тези хора би легитимирало труда на нашите митничари. Добре е да дойдат австрийците. Не че техните митници са кой знае колко по-добри от нашите, но на място да се убедят, че българските митничари работят добре и да ни пуснат в Шенген.

За съжаление, с последния скандал следващото правителство как ще обясни, че надеждно пазим границите. Представете си, че арестуват шефа на „Гранична полиция“ за каналджийство? И после казват: но все пак ние добре пазим границите. Тук отзвукът ще е много голям. Виждате, че за година и нещо зорлем влязохме в Шенген по въздух, което е 3%. А последният скандал обрича усилията да се присъединим напълно. Дано да съм лош пророк.

– Това означава ли, че в ДАНС малко са се пренавили?
– Не може да им кажеш да не работят при постъпил сигнал. Но аз се съмнявам, че сигналът е точно както трябва. Че някой е тръгнал занякъде, не означава, че трябва да го съберем с другия. Самият факт, че цяло денонощие не знаеха какво да направят, означава, че са малко неподготвени. Пък и тия приказки, че за един месец станали страшни схеми, да мяташ във въздуха разни числа. Изобщо не е добре ситуацията.

– Банкова е бивша служителка на ДАНС и смята, че акцията срещу нея е заради конфликта й с шефа на ДАНС Пламен Тончев. Вярвате ли в това обяснение?
– Навремето един от директорите на ЦСБОП (сега ГДБОП) на неговия етаж беше сложил картечница спрямо етажа на ДАНС (тогава Национална служба за сигурност), които бяха в същата сграда. Горният етаж подслушваше долния, а долният – горния. Едните бяха осиновили контрабандата, а другите – енергетиката. Тогава говорехме, че ако ги закрием и двете служби, голямата престъпност в България рязко ще намалее.
Само хората, които са там, знаят сега какво се случва, но по принцип не бива да викаш „хоп“, преди да си скочил. А тук знаете ли какво се получава: по средата на скока казваш, абе май не се засилихме добре, чакай да се върнем и пак да го направим. Но ти вече си над пропастта, прибрал си ги тези хора.

– Премиерът в оставка Николай Денков каза, че отдавна има слухове за ДАНС, че прикриват канали за наркотици?
– Докато се работи по един все още неразкрит канал, някой може да те обвини, че нарочно не го разкриваш, защото го прикриваш. Да вземем и контролираните доставки – случва се от други държави да те помолят да не се намесваш, за да се стигне до първоизточника. Понякога не си сигурен, че в дадения товар наистина е пратката, а не е тест – пускат нещо, за да се види дали се проверява, има ли изтичане по веригата и после да сложат стоката с голямата стойност. Много е тънък моментът кога да се намесиш и ако не го направиш, дали пък не ги прикриваш. По тази логика можеш да обвиниш всеки. Преди време нарочиха оперативните работници от 3-то районно около Централна гара, че познавали всички джебчийки и въобще крими контингента. Много лесно се хвърлят обвинения и се окалват хора. Но изконна е мечтата и на ДАНС, и на ГДБОП да контролират митниците, защото в тях има много пари.

– В парламента депутатите бяха доста оперативни и веднага след акцията създадоха парламента комисия, която ще разследва корупцията в митниците и Асен Василев.
– Аз не харесвам финансовия министър и желанието му да ликвидира митниците, но мисля, че споменаването на неговото име в самото заглавие на комисията е прекалено.

– Защо напусна поста си главният секретар на МВР Живко Коцев?
– В държавата има двама главни секретари, чиито функции са малко по-различни. Единият е на МВР, който е висшата професионална длъжност и другият е на Министерски съвет. И аз съм бил главен секретар, обаче не мога да се сравнявам с тях. Но има друго – когато виждаш, че политическият кабинет не иска да работи с теб, не можеш да стоиш на инат. Дай си оставката, напусни. Аз много пъти съм си давал оставката, а и мисля, че когато дойде министър, той има право да си направи екип, хора, които се ползват с неговото доверие. Живко Коцев трябваше да направи тази крачка много по-рано. Нямаше нужда да се излага толкова време. Не обсъждам професионалните му качества, но щом не можеш да работиш с екипа, с министъра, защо седиш? Навремето имахме един американски посланик Сол Полански и запомних едно интересно интервю с него. Тогава САЩ имаха нов президент и Полански каза, че отива да си депозира оставката. И тогава журналистът го пита защо ще го прави, след като мандатът му не е изтекъл. Посланикът обясни, че американският президент реализира волята на народа. За да управлява, трябва да има екип от 50 000, но може да смени 20 000 души. Всички останали обаче се считат задължени да си депозират оставките, които президентът може да приеме или пък – не. У нас се запъват – то са болнични, телкове и т.н. Когато ми изтече мандатът, бях освободил и заместник-министри, и кабинет. Чисто нови компютри чакаха в кашоните новия екип. Взех си довиждане и си тръгнах.

– Какво очаквате да се случи на изборите – повече от същото или нещо различно?
– Много ми се ще да се пообъркат нещата и да е по-различно. Ако имат подем, „Възраждане“ и ИТН могат да объркат кворумите на останалите. Тогава задължително трябва да се обединят три партии и разговорът ще е малко по-труден.

– Очаквате ли нови играчи на политическата сцена до тези избори?
– Помня, че царят дойде и с една реч обра страшно много гласове. Но не виждам нов цар на хоризонта. Това не означава, че не може да се появи някой, хората обичат новото и голяма част гласуват по симпатия. Затова в политиката 2 и 2 невинаги прави 4. Последният път бях сигурен, че ще намерят необходимия компромис. Борисов отстъпваше, нямаше нещо, което да му поискат и той да каже „не“.

– Кой всъщност счупи сглобката и защо?
– Може би надценените възможности, че може до безкрай да лазят по нервите на Борисов. Търсеха предела на търпимост и изведнъж се оказа, че са го надскочили. И изтекоха в канала. Макар че съществува и една теза, че на Делян Пеевски му е дошло до гуша. Не съм бил там. Но на който и да е, на Борисов или на Пеевски, да е минал пределът на търпение, той е изригнал. Вината е в тези, които не са се усетили кога да спрат.

Източник: filternews.bg

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Руски военни са влезли в американска база в Нигер

Руски военни са влезли в авиобаза в Нигер, където...

Турция спира търговията с Израел

Турция преустановява всякаква търговия с Израел. Това беше обявено от...

БАН: Стабилна икономическа среда би обърнала кривата на демографията

България се намира в демографска криза, но това не...

САЩ преместват военни самолети от ОАЕ в Катар

Белият дом стяга обръча около Йемен

САЩ виждат заплаха в плаващите атомни електроцентрали на Китай

През 2010 г. Пекин започна спорния енергиен проект

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Продължава разчистването на АМ „Струма“

Продължава разчистването на земната маса след срутването на подпорна...

Русия тайно доставя петролни продукти на Северна Корея

Русия тайно доставя петролни продукти на Северна Корея, които...

Торнадо уби бебе и трима души в Оклахома

Байдън е предложил помощ на щата

Пребиха 15-годишно момче в софийския квартал „Надежда“ 1

На място били изпратени екипи на полицията както и линейка, която отвела момчето в болница

Четири часа спасяваха турист със счупен крак в Пирин

Пострадалият е в болница в добро състояние

Земетресение от 6,5 по Рихтер удари Япония

Няма данни за пострадали и нанесени сериозни материлани щети

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img