Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Шведският град домакин на Евровизия се подготвя за възможни протести

Снимка: Stock

Шведският град Малмьо, домакин на тазгодишния конкурс за песен на Евровизия през май, очаква гости от 80 страни за събитието и се подготвя за възможни безредици, предава „Ройтерс“.

Годишният музикален конкурс, най-големият по рода си в света, се представя като неполитическо събитие.

Глобалният политически фон обаче често натежава и тази година Европейският съюз за радио и телевизия, който организира конкурса, се противопостави на призивите Израел да бъде изключен поради офанзивата му в Газа.

Според информацията, която имаме от нашите партньори, в момента няма пряка заплаха за Евровизия„, каза директорът по безопасността в Малмьо Пер-Ерик Ебестал на пресконференция. „Като се има предвид ситуацията, нещата могат да се променят.“

Културните събития в цяла Европа през последните месеци бяха засегнати от протести и бойкоти заради войната в Газа.

Този месец Израел коригира кандидатурата си за Евровизия, за да изключи текстовете, които съдържат препратки към атаката на Хамас на 7 октомври, след като организаторите казаха, че ще дисквалифицират състезатели, които не поддържат неполитическия дух на събитието.

Кметът на Малмьо Катрин Стернфелд Джаме каза, че въпреки че много хора ще посетят града за състезанието и свързаните с него празници, някои може да реши да се възползва от възможността да организира протести и да изразят политически мнения във връзка със събитието.

Ние заставаме зад правото на всички хора да изразяват своите демократични възгледи. Тогава също винаги има риск някой да използва вниманието за по-малко мирни цели„, каза тя на пресконференцията.

Имам голямо доверие в способността на полицията да работи за безопасен град, дори когато толкова много различни хора идват на посещение„, добави тя.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Иван Сотиров: Партиите в България деградираха до олигархични корпоративни структури

Коалицията "Синя България“ се регистрира за участие предсрочните парламентарни...

Андрей Ковачев: България няма да има успех, ако правителствата се сменят през няколко месеца

Европейският парламент гласува резолюция, с която предупреждава за руска...

Соня Момчилова: Дано не се премине границата между регулацията и цензурата

Съветът за електронни медии (СЕМ) избира председател. Мандатът на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Лейбъристите във Великобритания искат национализиране на железопътната мрежа

Британската опозиционна Лейбъристка партия съобщи днес планове за ренационализиране...

Трима младежи са ограбили непълнолетни в столичния парк „Борисова градина“

Софийската районна прокуратура протестира наложената мярка за неотклонение "Надзор...

Париж няма да разхлабва мерките за сигурност

Лоран Нунес, префект на парижката полиция, отговарящ за сигурността...

И Израел получи финансова инжекция от ключов съюзник

Отделно Камарата на представителите одобри пакет от помощи за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img