Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Лейбъристите във Великобритания искат национализиране на железопътната мрежа

Снимка: iStock

Британската опозиционна Лейбъристка партия съобщи днес планове за ренационализиране на железопътната мрежа на страната в рамките на пет години. Те заявиха намерения това да се случи без да бъдат изплатени компенсации на частни оператори, предават от Reuters.

Лейбъристите искат да създадат обществено притежаван законов орган Great British Railways (GBR), който да наследи договорите за пътнически железопътни превози, които в момента се държат от частни фирми. След изтичането на тези договори се очаква процесът да бъде завършен в рамките на първия мандат на партията.

Близо 70% от гласоподавателите подкрепят връщането на влаковите оператори обратно в публична собственост за постоянно, показва анкета, проведена този месец от социологическата фирма YouGov. По-малко от 10% са против.

Това не е изненада. Лейбъристите говорят за това от цяла вечност. Единственото нещо, което е малко по-осезаемо е, че те са много по-близо до това да влязат във властта„, посочи Джералд Ку, транспортен анализатор за компанията Liberum

Към момента лейбъристите водят с около 20 процентни пункта пред управляващата Консервативна партия според социологически проучвания. Националните избори се очакват по-късно тази година.

Настоящото правителство на министър-председателя Риши Сунак също е предлагало създаването на GBR, но с различна роля.

Предложенията на правителството биха групирали отговорността за железопътната инфраструктура и услугите под GBR, като същевременно поддържат франчайз система, давайки ѝ ролята да възлага пътнически услуги на частни фирми.

Според лейбъристите увеличенията на анулираните полети и цените за железопътен транспорт показват, че настоящата система – с четири железопътни оператора, които вече се управляват от правителството – се е провалила.

Партията съобщи още планове за създаване на Орган за пътнически стандарти, който да държи GBR отговорна за работата си. Така ще е възможно да се дават ценови гаранции за бъдещите тарифи в транспорта.

Операторите все още ще имат шанс да обслужват някои линии, тъй като Transport for London възлага на външни изпълнители някои от връзките си, като Overground, която се управлява от Arriva.

От Reuters припомнят, железопътните услуги във Великобритания са били приватизирани през 90-те. През последните години няколко оператори са били ренационализирани, като някои от тях са загубили своите договори заради занижена експлоатация.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Италия спаси 90 бедстващи мигранти в Средиземно море

Италианската хуманитарна група "Спешна помощ" съобщи в събота, че...

Русия унищожила 2 терористични бази в Сирия

Отново регистрира нарушения на САЩ

Шолц осъди насилието срещу германски политици

Германският канцлер Олаф Шолц и лидерите на Европейския съюз (ЕС)...

Възвестиха Възкресение Христово (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

Наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, оглави...

Володимир Зеленски: Киев свали още един руски Су-25

На 4 май 2024 г. украински военнослужещи унищожиха още...

Откриха труп на тийнейджърка в багажника на кола в германския град Регенсбург

Все още не е ясно колко време колата е стояла на подземния паркинг

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Доброволците от руската армия са пушечното месо в Украйна

Кремъл продължава да използва и затворници

Пребиха 15-годишно момче в софийския квартал „Надежда“ 1

На място били изпратени екипи на полицията както и линейка, която отвела момчето в болница

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg