Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Със 7.8%. нараства средната заплата през второто спрямо пътвото тримесечие на 2022 г.

През второто тримесечие на 2022 г. средната месечна работна заплата e 1 730 лв. и нараства със 7.8% спрямо първите три месеца на годината. Това сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Средната брутна месечна работна заплата за април 2022 г. е 1 771 лв., за май – 1 708 лв., а за юни – 1 710 лева.

Най-голямо увеличение е регистрирано в секторите „Образование“ – с 16.2%, „Селско, горско и рибно стопанство“ – с 15.5%, и „Добивна промишленост“ – с 14.6%. Намаление на заплатите с 2.0% е регистрирано в дейност „Хуманно здравеопазване и социална работа“.

През второто тримесечие на 2022 г. средната месечна работна заплата нараства с 13.4% спрямо същия период на 2021 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Административни и спомагателни дейности“ – с 21.0%, „Други дейности“ – с 19.0%, и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ – с 18.0%.

Увеличението в обществения сектор е със 7.8%, а в частния – с 15.4%.

Най-големи през второто тримесечие на 2022 г. са били заплатите в икономическите дейности: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения“ – 4 216 лева; „Финансови и застрахователни дейности“ – 2 739 лева; „Добивна промишленост“ – 2 544 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности: „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 1 058 лева; „Други дейности“ – 1 185 лева; „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване“ – 1 262 лева.

Официално регистрираните работещи към края на юни 2022 г. се увеличават с 34 400, или с 1.5%, спрямо края на март т. г., като достигат 2.31 милиона. Спрямо края на първото тримесечие на 2022 г. най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 30.5%, „Селско, горско и рибно стопанство“ – с 4.6%, и „Операции с недвижими имоти“ – с 4.1%. Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите „Образование“ – с 1.6% и „Строителство“ – с 1.2%.

Най-много са работещите в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 20.4 и 16.6%.

В края на юни 2022 г. наетите лица се увеличават с 3 100 или с 0.1% спрямо същия период на миналата година. Най-голямо е увеличението в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – с 5 700 души, „Хуманно здравеопазване и социална работа“ – с 5 600, и „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 4 900, а най-голямо намаление – в „Преработваща промишленост“ – със 7 000, и в „Строителство“ – с 5 300 души. В процентно изражение увеличението е най-значително в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти“ – с 5.3%, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – с 5.1%, и в „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 4.5%, а най-голямо намаление е регистрирано в „Строителство“ – с 4.1%.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ подготвя пакет от военна помощ от 1 млрд. долара за Украйна

САЩ подготвя пакет от военна помощ от 1 млрд....

Арестуваха 15 българи за производство на нелегални цигари в Испания

Арестувани са 15 български граждани за участие в организирана престъпна...

Зеленски забрани хазарта за военните

Ключово решение за хода на войната

Отложиха либерализацията на пазара на ток с година

Депутатите приеха на второ гласуване законопроект за изменение и...

Румен Радев: Решението за либерализацията най-сетне се случи със сериозно закъснение

Същите хора, които отхвърлиха ветото върху промените в Закона...

Обединеното кралство ще отдели 2,5% от БВП за отбрана до 2030 г.

Великобритания ще повиши разходите си за отбрана до 2,5%...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img