Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Отложиха либерализацията на пазара на ток с година

Снимка: Микка Симидчиева, Информационна агенция News24sofia.eu

Депутатите приеха на второ гласуване законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Законопроектът е общ и изготвен от Комисията по енергетика, въз основа на приетите на първо гласуване законопроекти с вносители: Корнелия Нинова и група народни представители, Красен Кръстев, Рамадан Аталай и група народни представители, 17.4.2024 г., Павела Митова и група народни представители.

По този начин народните представители отложиха либерализацията на електроенергийния пазар с една година – до 1 юли 2025 г., вместо през настоящата година. Депутатите гласуваха със 152 гласа „За“, 9 гласа „против“ и 35 гласа „въздържали се“. Целта е дотогава държавата да подготви механизма за компенсации и да се попълни Фонда за енергийна сигурност. Трите предложения, идващи от БСП, ГЕРБ-СДС и ИТН, са обединени за второ четене в общ законопроект.

В контекста на дебатите логично законопроектът бе защитен от вносителите му. Павела Митова от ИТН заяви, че не е направено нищо, за да може гражданите да бъдат подготвени за либерализацията на пазара на тока и би следвало тя да се отложи за догодина. Тя е на мнение, че и нищо не се е направило по предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, където трябвало да се заложат плавни механизми за осъществяването на либерализацията на пазара на тока. Иначе не ѝ харесвал и поне 80% от самия ПВУ.

Тя посочи още, че либерализацията ще бъде пореден удар върху бюджета на домакинствата за месечните сметки за ток. ИТН ще подкрепи предложението за отлагане на либерализацията с една година.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ заяви, че Европейската комисия няма да остане безучастна с отлагането на либерализацията на пазара на тока.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че системата не е готова за либерализацията, като това са го заявявали и ЕРП-тата, като срокът, който е предложен, не е достатъчен. БСП направи и редакционно предложение в Закона за енергетиката, като предложи либерализацията на пазара на тока да се отложи до 2027 г. – с 3-годишен срок за отлагане. Депутатите обаче не приеха предложението на Нинова, като го отхвърлиха 61 гласа „за“, 89 гласа „против“ и 43 гласа „въздържали се“. Дори и при прегласуването отлагането на либерализацията на пазара на тока с 3 години не бе прието – за предложението гласуваха 60 депутати 92 „против“ и 41 „въздържали се“.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ веднага направи реплика на Нинова и заяви, че това, което предлага БСП няма никакво значение в подготовката за самата либерализация и свободния пазар на ток. Ефектът, който се търси за крайните потребители, може да се окаже дефект както за битовите потребители, така и за ТЕЦ-овете, предупреди Рибарски.

Йордан Тодоров от „Възраждане“ заяви, че формацията на Костадин Костадинов ще подкрепи предложението на БСП за отлагане либерализацията пазара на тока с 3 години.

Корнелия Нинова внесе повече яснота и обясни, че ако се отложи либерализацията пазара на електроенергия, няма да се оскъпи токът с 20% и ще се помогне на повече семейства. Служебният кабинет на Димитър Главчев ще започне ли да работи за подготовката за либерализация на свободния пазар, запита тя.

Според нея трябва да се спаси индустрията, да се запазят работните места, да няма шок на цените на тока за гражданите и в разумни срокове да се подготви държавата за свободния пазар на електроенергията.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Тони Стораро за синът си Емрах: Вече се гордея с него

"Аз вече наистина се гордея с него. "Денсингс старс"...

Фолк певицата Лорена: Синът ми се разболя от коклюша (ИНТЕРВЮ)

Лора Митева, по-известна с артистичния си псевдоним Лорена, е...

Синагоги и музей в Ню Йорк са получили бомбени заплахи

В най-малко три синагоги и в музей в Манхатън...

Италия спаси 90 бедстващи мигранти в Средиземно море

Италианската хуманитарна група "Спешна помощ" съобщи в събота, че...

Русия унищожила 2 терористични бази в Сирия

Отново регистрира нарушения на САЩ

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да...

Иван Литвиненко: Има как Националната детска болница да бъде построена по-бързо

Не исках да повярвам, че Министерският съвет разреши строежа...

Затвор за гейовете и транссексуалните налага Ирак

Парламентът на Ирак в събота прие закон, криминализиращ еднополовите връзки...

БАБХ влиза в цеха, произвел козунак с батерия

Подаден е сигнал за открита в козунак батерия. Българската...

ГЕРБ иска да се строи детската болница въпреки частните

Всички правителства - независимо дали са служебни или редовни...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg