https://www.gerb.bg/bg

Съдът в Бургас трябва да премери точно оранжерията в „Росенец“

Снимка: архив БГНЕС

Административен съд – Бургас отново ще трябва да се занимае със събарянето на оранжерията в парка „Росенец“. Това постановява Върховният административен съд, който връща делото за разглеждане от нов състав.

Според ВАС има неизяснени фактически обстоятелства относно най-важното обстоятелство – обема на разпоредения за премахване обект. Установено е, че има разминаване в квадратурата на оранжерията и наличния в имота обект, установен от съдебно-техническата експертиза.

Административно дело във ВАС през 2021 г. беше образувано по жалба на дружеството „Хермес солар“ ООД срещу събарянето на оранжерията, което събаряне бе постановено с решение на административния съд в Бургас, потвърдил заповед на заместник – кмета по строителство от 11.12.2020 г.

В заповедта на събаряне оранжерията е описана като 400 кв. метра, а при експертизата впоследствие станало ясно, че тя е над 900 кв. метра. По тези обстоятелства не става ясно коя точно част от нея трябва да бъде съборена.

Конкретният строеж трябва да бъде индивидуализиран точно, според върховните съдии, тъй като това е предпоставка за доброволното му или принудително премахване.

В решението се посочва и че долната инстанция е следвало да бъде назначена допълнителна съдебно-техническа експертиза. Освен това ВАС посочва, че не е изяснена и годината на построяване на обекта, която е от съществено значение за прилагането на режима на търпимост. Административен съд – Бургас е следвало да установи действителната година на изграждане на обекта. За това е допустимо събирането на само на писмени и гласни доказателства, но и на допускането и приемането на съдебно-техническа експертиза.

Посочените нарушения на съдопроизводствените правила са съществени са пречка пред касационната инстанция – ВАС, да се произнесе по съществото на спора.

Припомняме, че през октомври месец областната администрация в Бургас обяви обществена поръчка за събаряне на два обекта, които са незаконно построени. За всяка отделна сграда, включително и за пристанището се провеждат отделни процедури. 

В предишния парламент бе сформирана временна комисия, която да се занимае с темата „Росенец“, но нейните заседания бяха системно саботирани с липсата на кворум. На този етап това Народно събрание още не е конституирало комисиите си.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Петър Петров: Можем да направим България технологичен лидер на Балканите

"IT образованието определено се сблъсква с доста големи предизвикателства, тъй...

Йосиф Аврамов: България трябва да се противопостави на някои волунтаристични действия на ЕК

Доц. Йосиф Аврамов, председател на Управителния съвет на Консултантския...

Терзиев и Бонев с план как да възстановят лифтовете на Витоша

След ГЕРБ, днес пресконференция по темата с лифтовете на...

ПП-ДБ заподозряха служебен министър през ББР да купува гласове

В свое участие по БНТ министърът на иновациите и...

Във Варна акостира корабът, причинил инцидента с потъналия Mohammed-Z

Пътуващ за Варна кораб, превозващ тръби, е ударил потъналия...

Политолози очакват до 8 партии в 50-ото Народно събрание

Политологът проф. Светослав Малинов заяви, че ПП-ДБ се борят...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Терзиев и Бонев с план как да възстановят лифтовете на Витоша

След ГЕРБ, днес пресконференция по темата с лифтовете на...

ЕС напомня на новата власт в РСМ да прилага договорите с България и Гърция

Очакваме новият президент и новото правителство на Република Северна...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Автомобил с мигранти катастрофира след гонка с полицията в Хърватия

Автомобил, превозващамигранти, изхвърча от пътя и се удари в...

Двама маскирани обраха автомивка в София (СНИМКА)

Двама маскирани обраха автомивка в оживен район в София,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg