Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Руснаците решават бъдещето на Путин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес официално руснаците гласуват на референдум за промени в конституцията на страната, които могат да позволят на президента Владимир Путин да остане на власт следващите 16 г., информира ДПА.

67-годишният Путин е на власт от две десетилетия като президент и премиер и в момента е най-продължително управлявалият руски или съветски лидер от Йосиф Сталин.

Ако промените в конституцията бъдат одобрени, Путин ще може да бъде преизбран още два пъти и потенциално да остане на власт до 83-годишна възраст.

Путин, който култивира репутация на гарант на стабилна Русия, повтори това в послание към народа тази седмица, насърчавайки гражданите да гласуват в подкрепа на реформата.

„Ние можем да гарантираме стабилност, сигурност, просперитет и достоен живот за хората само чрез развитие и само заедно“, каза той.

Гласуването беше разпределено в рамките на шест дни, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

Путин обяви днешния ден за неработен, за да насърчи избирателната активност.

Ако предложенията бъдат приети, това ще са първите големи поправки в конституцията на Русия от приемането й през 1993 г. след разпадането на СССР.

Гражданите отговарят само с „да“ и „не“ на промените, които вече са одобрени от парламента на Русия и подписани от Путин.

Очакванията са поправките да минат. Социологическо проучване от понеделник показва, че 76% от гласувалите са подкрепили промените.

Вчера беше съобщено, че 45% от имащите право на глас в Русия са гласували на референдума.

Една от промените предвижда рестартиране на президентските мандати на Путин от нула, което ще му позволи да управлява още два мандата и потенциално да остане в Кремъл до 2036 г.

Според сегашните правила мандатът на 67-годишния лидер изтича през 2024 г.

Реформите също ще консолидират президентските правомощия, като позволят на държавния глава да номинира топ съдии и прокурори. Реформите предвиждат икономически промени, които ще гарантират, че минималната заплата няма да бъде по-малка от минималния праг за препитание и държавните пенсии ще бъдат коригирани спрямо инфлацията. Промените включват и споменаването, че руснаците „вярват в Бога“, въпреки че държавата има дълга история като светска държава, а също се забраняват гей браковете. Тези принципи са в основата на консервативната и патриотична ценностна система, подкрепяна от Путин.

Кремъл се надява на висока избирателна активност. В агитационните материали не се споменава Путин или че може да остане на власт още едно десетилетие и половина. Вместо това е изобразено дете, което целува баба си с лозунг „За гарантирано пенсиониране“. На друг плакат руско семейство иска да се „запазят семейните ценности“.

Кремъл с нежелание отложи планирания за 22 април вот заради разпространението на коронавируса и налагането на мерки за овладяване на епидемията.

През януари тази година Путин излезе с предложения за реформиране на конституцията от 1993 г. и те набързо бяха одобрени от двете камари на парламента и регионалните депутати. Той настоя руснаците да си кажат последната дума, въпреки че референдум за конституционната реформа не е задължителен по закон, като мотивира решението си с това, че плебисцитът ще даде легитимност.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Главчев и впечатленията му от Европейския съвет в Брюксел

Преди да започне заседанието на Министерски съвет служебният премиер...

40 дни от кончината на патриарх Неофит

Главата на БПЦ почина на 13 март на 78-годишна възраст

ГЕРБ хвърлят щетата „Боташ“ в пленарна зала и на Денков (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=_MwTfUX6MSw Парламентарната група на ГЕРБ-СДС входира доклада с "Боташ" в...

Байдън подписва бързо за военната помощ за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в понеделник получи уверения от...

Украйна консолидира подкрепата си в Конгреса на САЩ

Украинският премиер Денис Шмигал заяви, че е консолидирал подкрепата за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img