Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Румен Радев призова да се удължи максимално ресурсът на МиГ-29

Суверенитетът на държавата започва с въздушния суверенитет. Важно е да не допускаме прекъсване на бойното дежурство за охрана на въздушното пространство. Това заяви пред президентът Румен Радев, който присъства на деня за високопоставени гости на съвместните бойни стрелби „Шабла 2020“, цитиран от администрацията на президентската институция.

Той призова министерството на отбраната да удължи ресурса на наличните ни изтребители Миг-29. Радев припомни, че неведнъж е обръщал внимание на този проблем (изтичащия ресурс на военната техника – б.р.), както и че летците са под критичния минимум.

Отпускат се повече средства и модернизацията вече е в ход, но системата за отбраната е сложен механизъм и повече пари не означава повече бойни способности, заяви президентът.

Необходимо е още по-добро взаимодействие, превантивна работа и по-добра координация на всички нива, така че тези средства да се превръщат в бойни способности, по-бързо да бъдат реализирани проектите за модернизация на Сухопътните войски и за Военноморските сили и техниката да бъде поддържана в изправност.

Припомняме, преди дни от АСБ заявиха, че вместо да се удължава ресурса на МиГ-29, е по-добре да предоставим небето си на съюзниците ни от НАТО.

Попитан как оценява евентуалното забавяне на темпа на превъоръжаване на Българската армия предвид световната икономическа криза, която се очертава след COVID-19, президентът посочи, че всяка икономическа и социална криза в глобален план води след себе си до рискове в системата за сигурност.

„Разходите за отбрана в световен мащаб растат и ще продължават да растат всяка година. Трябва да бъдем адекватни и като общество трябва да се отнасяме с много по-голямо внимание към проблемите и развитието на отбраната“, каза още Румен Радев.

Той припомни за срещата си с първите пилоти, които заминаха на обучение в САЩ за усвояване на многоцелеви изтребител F-16 BLOCK 70. По думите му това е нова организация на летателна подготовка, нова щатна организация и най-вече нова организация на логистиката и поддръжката на тази техника.

Радев очаква в Министерството на отбраната ще бъде създаден специален офис, който да се ангажира с управлението и организацията на тези сложни процеси.

АСБ: Вместо паралелно изпозване на F-16 и стари МиГ-29, да охранаваме небето си със съюзници от НАТО.

Президентът благодари на военнослужещите от трите вида въоръжени сили за отличното представяне в съвместните бойни стрелби и подчерта, че българските военни и командири заслужават дълбока признателност, защото за пореден път са доказали, че са отлично подготвени. „Всички тези хора в трудни условия на недостиг на ресурси и остаряла техника продължават да изпълняват с висок професионализъм и всеотдайност своите конституционни задължения“, допълни президентът.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили наблюдава бойни стрелби на формирования за ПВО от Българската армия, съвместни експериментални и бойни стрелби по въздушни и надводни цели с авиационни формирования от ВВС и ВМС, и стрелба с ракетни комплекси от Сухопътни войски и Съвместното командване на специалните операции.

Участие в учението на зенитния полигон на Военновъздушните сили в Шабла взеха военнослужещи от формированията за ПВО от 2-ра и 61-ва механизирани бригади, Единния център за начална подготовка, Бригадното командване и 101-ви алпийски полк, както и обслужващи и осигуряващи формирования от 110-и логистичен полк и 59-и батальон за ядрена, химическа и биологическа защита и екология.

По-късно през деня държавният глава проведе среща с кмета на Шабла Мариян Жечев и с председателя на общинския съвет Йорданка Стоева. На срещата бяха обсъдени перспективите за развитие на туризма, земеделието, балнеолечението и археологията в Общината. Възможностите за увеличаване на приходите и финансовата самостоятелност на местната власт също бяха сред темите на разговор.

Беше поставен проблемът за очакваната липса на достъп до медицинска грижа на гражданите предвид намеренията за закриване на общинската болница в Каварна.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Димитър Главчев коментира с посланика на САЩ съвместните енергийни проекти

България и Съединените американски щати имат ползотворно сътрудничество в...

Главчев няма план „Б“ за Външно

След като Даниел Митов се отказа

Димитър Главчев предлага да поеме МВнР (ВИДЕО)

Той подчерта, че подготовката на изборите "върви много добре"

Мъж загина при пожар в Силистра

Човекът е починал от задушаване

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img