Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Природозащитници настояват за вето върху промените за насърчаване на инвестициите

Снимка: надежда Пеева, БГНЕС

Коалиция „За да остане природа в България“ изпрати до президента Румен Радев писмо с искане за налагане на частично вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ), съобщават от сдружението.

Сред основните мотиви в искането за вето са, че предложенията за съществени изменения на ЗНИ и съответно на Закон за опазване на околната среда (ЗООС), Закон за устройство на територията (ЗУТ) и Закон за енергия от възобновяеми източници (ЗЕВИ) са внесени между първо и второ гласуване в нарушение на правилника на Народното събрание (НС), впоследствие приети чрез „набързо свикано“ извънредно заседание на 19 април, както и че същите излизат напълно извън обхвата на приетия на първо гласуване законопроект.

Въпросните промени имат за цел осигуряване на „бърза писта“ за най-големите и най-опасни за природата инвестиционни проекти в държавата, като магистрали, АЕЦ, ТЕЦ, заводи и депа за отпадъци и газопроводи, пише в съобщение на коалицията до медиите. Те посочват, че това ще бъде постигнато чрез елиминиране на екологичните и устройствени процедури по ЗООС и ЗУТ, както и чрез незаконна държавна помощ за инвеститорите.

Според тях съществува реален риск „тези лобистки промени“ да подпомогнат по-бързо одобряване и финансиране на ключови инвестиционни проекти с огромен корупционен потенциал. Достатъчно е само тези проекти да са обявени за „обект от национално значение“.

Коалицията посочва, че промените са напълно несъвместими с редица регламенти и директиви на ЕС. Затова те предлагат налагане на вето от президента върху спорните промени в ЗНИ, с цел да бъде избегната нова наказателна процедура от страна на ЕК за нарушаване на въпросните регламенти и директиви, както и спиране на европейското финансиране за всички национални проекти, които тези промени засягат.

Сред най-съществените нарушения е удължаване давността на решенията „да не се извършва ОВОС“ от 5 на 10 години, както и въвеждането на „мълчаливо съгласие“ за преценката на решенията при оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), посочват от сдружението.

След като през май 2022 г. депутатите от 47-мото НС прие в ЗООС втората съдебна инстанция при обжалването на ОВОС и екологични оценки за обекти от „национално значение“ да се върне през юли 2024 г., според коалицията сега наследниците им от 49 НС са отменили това решение.

Те посочват още, че тези промени нарушават чл. 15 на Конституцията, който изисква осигуряване опазването и възпроизводството на околната среда и поддържането и разнообразието на живата природа. Вместо да засилват екологичния и обществен контрол върху най-опасните и най-значимите за обществото инвестиционни проекти, с промените депутатите го занижават„, заявяват от „За да остане природа в България“.

Допълнително, коалицията смята, че с промените в ЗЕВИ се облагодетелстват преференциално инвеститорите в сектоза за вятърна енергия, като с прокараните между първо и второ гласуване промени в ЗНИ се разрешава и продажбата на държавни имоти и активи на държавните предприятия без търг, и то на занижени цени – по данъчна оценка. С последното на практика се въвежда нова схема за държавна помощ, за която липсва нотификация от ЕС.

Като заключение, по въпроса за спорният начин на определяне на пазарните цени от държавните институции те припомнят за дело С-632/23 на Европейския съд срещу България, което засяга заменките на гори за периода 2007-2009 г.

Припомнямена 19 април депутатите приеха на второ четене промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Според тези промени срокове за административно обслужване за инвестиционни проекти с национално или регионално значение вече ще са с една втора по-кратки, по информация от БТА.

Според приетите текстове при реализация на инвестиционни проекти с национално или регионално значение и инвестиционни предложения, които са определени като обекти с национално значение с акт на МС и са обекти със стратегическа важност, по смисъла на Закона за опазване на околната среда и за индустриални паркове, централните и териториалните органи на административната власт извършват административно обслужване или съгласуват, или се произнасят по Закона за опазване на околната сред, както и разрешават, одобряват реализацията на същите инвестиционните проекти по реда на специален закон, в срокове с една втора по-кратки от предвидените.

Депутатите от ПП-ДБ възразиха срещу допустимостта на разглежданата точка и предложиха нейното отпадане. Предложението им беше отхвърлено с 96 гласа „за“, 95 – „против“ и девет – „въздържал се“.

Това, което се предлага тук, е „деветоюнски преврат“ за екологичното законодателство на България и този преврат е устроен от парламентаристи с дълъг стаж, заяви Даниела Божинова.

Станислав Анастасов от ДПС защити предлаганите изменения, като подчерта, че такива са приети и в съседни държави, които много по-успешно реализират средствата от еврофондовете и изграждат необходимата инфраструктура.

Припомняме още, миналата седмица имаше протест пред парламента с участници от партията „Зелено движение“ и коалиция „За да остане природа в България“. Те заеха позиция срещу предложението за изменение на ЗООС и ЗУТ чрез Закона за насърчаване на инвестициите.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Велика събота е

Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният...

НАТО праща консултантски мисии в Близкия изток и Африка

НАТО обмисля да изпрати консултантски мисии в областта на сигурността...

В Австрия задържаха българин за трафик на нелегални мигранти

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря специално преустроен...

Доброволците от руската армия са пушечното месо в Украйна

Кремъл продължава да използва и затворници

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Природозащитници подкрепят силните аргументи на ветото на Радев за инвестициите

Коалиция "За да остане природа в България" подкрепя ветото на президента върху...

Китай посредничи на „Хамас“ и „Фатах“

Двете палестински групировки са във вражда от 2007 г.

Турция подкрепя делото за геноцид срещу Израел в Газа

Турският външен министър Хакан Фидан каза в сряда, че...

Стефан Сежурне: Руският военен провал в Украйна е налице

Според изчисленията на Франция, около 150 000 руски военни...

Певицата Ариа е с охрана

С охрана и грамадански джип, тип кубче, се придвижва...

Дупка в бюджета няма, уверява Асен Василев

Няма дупка в бюджета. Ако се правят разходи извън...

Кремъл счита съдбата на Зеленски за предопределена

Кремъл счита съдбата на украинския президент Владимир Зеленски за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img