Румен Радев пред Бучковски: Евроинтеграция се постига не с натиск, а с резултати

Views 8588
0 0

Европейската интеграция на Република Северна Македония (РСМ) изисква не опити за влияние и натиск чрез трети страни, а постигането на реални резултати в двустранния диалог с България. Това е заявил президентът Румен Радев на среща със специалния пратеник на правителството на Република Северна Македония Владо Бучковски.

От два дни Бучковски е в България, като вчера той се срещна с лидера на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов и с външния министър Екатерина Захариева, а тази сутрин и с премиера Бойко Борисов.

Държавният глава е посочил, че страната ни остава открита за партньорство и очакваме „неотклонна политическа воля от страна на политиците в РСМ“ да се покаже, че добросъседството между нашите две държави е реалност.

Румен Радев е уверил, че България никога не е оспорвала демократичното право на самоопределение на гражданите на Република Северна Македония, но, по мнението му, не може идентичността на една държава да се гради върху омраза към друга, особено към братска страна.

Пред Владо Бучковски държавният глава е посочил, че българското общество е изключително чувствително към сигналите, които излъчват държавните институции в Република Северна Македония по отношение на двустранните отношения. Според държавния глава изоставянето на езика на омразата към България в югозападната ни съседка, в обществените медии, промяната на съдържанието на учебниците, в работата на научни институти и надписите на исторически паметници и в музеи, ще бъде реален принос в изграждането на добросъседски отношения.

България принципно и последователно подкрепя европейската перспектива на Република Северна Македония, но не може да допусне внасянето на нерешени двустранни въпроси в Европейския съюз.

Румен Радев призова за активен двустранен диалог на всички равнища между България и Република Северна Македония, в който в дух на доверие и разбирателство, да бъдат търсени работещи решения.

Обща бе позицията, че приятелството между гражданите от двете страни на общата граница трябва да бъде трайно установено и на междудържавно ниво. „Между нашите граждани няма омраза. Имаме дълг към бъдещите поколения да затворим спорните въпроси“, заяви Владо Бучковски и призова сътрудничеството между България и Република Северна Македония да продължи да се развива в области от взаимен интерес като икономиката, транспорта, туризма, образованието и науката.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Обвиниха 18-годишния, катастрофирал с краден тир в Бургас

Оставиха в ареста 18-годишния, катастрофирал с краден тир в Бургас. Той е задържан за 72 часа. Повдигнато му е обвинение за това, че е откраднал товарен автомобил, влекач с прикачено към него полуремарке, с намерение да го ползва. Припомняме, че случаят е от тази нощ. Разследването е установило, че тирът се е намирал […]