Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Румен Радев пред Бучковски: Евроинтеграция се постига не с натиск, а с резултати

Европейската интеграция на Република Северна Македония (РСМ) изисква не опити за влияние и натиск чрез трети страни, а постигането на реални резултати в двустранния диалог с България. Това е заявил президентът Румен Радев на среща със специалния пратеник на правителството на Република Северна Македония Владо Бучковски.

От два дни Бучковски е в България, като вчера той се срещна с лидера на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов и с външния министър Екатерина Захариева, а тази сутрин и с премиера Бойко Борисов.

Държавният глава е посочил, че страната ни остава открита за партньорство и очакваме „неотклонна политическа воля от страна на политиците в РСМ“ да се покаже, че добросъседството между нашите две държави е реалност.

Румен Радев е уверил, че България никога не е оспорвала демократичното право на самоопределение на гражданите на Република Северна Македония, но, по мнението му, не може идентичността на една държава да се гради върху омраза към друга, особено към братска страна.

Пред Владо Бучковски държавният глава е посочил, че българското общество е изключително чувствително към сигналите, които излъчват държавните институции в Република Северна Македония по отношение на двустранните отношения. Според държавния глава изоставянето на езика на омразата към България в югозападната ни съседка, в обществените медии, промяната на съдържанието на учебниците, в работата на научни институти и надписите на исторически паметници и в музеи, ще бъде реален принос в изграждането на добросъседски отношения.

България принципно и последователно подкрепя европейската перспектива на Република Северна Македония, но не може да допусне внасянето на нерешени двустранни въпроси в Европейския съюз.

Румен Радев призова за активен двустранен диалог на всички равнища между България и Република Северна Македония, в който в дух на доверие и разбирателство, да бъдат търсени работещи решения.

Обща бе позицията, че приятелството между гражданите от двете страни на общата граница трябва да бъде трайно установено и на междудържавно ниво. „Между нашите граждани няма омраза. Имаме дълг към бъдещите поколения да затворим спорните въпроси“, заяви Владо Бучковски и призова сътрудничеството между България и Република Северна Македония да продължи да се развива в области от взаимен интерес като икономиката, транспорта, туризма, образованието и науката.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

КНДР проведе учения за ядрена контраатака

Северна Корея проведе първите учения за ядрена контраатака, ръководени...

САЩ обмислят да продадат оръжия за над 1 млрд. долара на Израел

Съединените щати обмислят продажба на оръжие на стойност над...

Мангъров препоръча на бременните да се ваксинират за коклюш

Бременните могат да се ваксинират срещу коклюш, ако искат....

Задържаха в Луковит българин, превозвал нелгални мигранти

Ловешката районна прокуратура разследва трафик на мигранти. Това съобщава "Нова", като...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img