Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Антъни Бликън призова Китай да осигури равнопоставени условия за американския бизнес

Снимка: EPA/MALTON DIBRA

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова Китай да осигури равнопоставени условия за американския бизнес, предаде „Ройтерс“.

Това става по време на посещението му в Китай, което има за цел да разреши редица спорни въпроси между двете страни.

Пътуването на Блинкен е последният контакт на високо ниво между двете нации, които заедно с работни групи по въпроси от глобалната търговия до военната комуникация смекчиха отношенията на двете държави.

Но Вашингтон и Пекин са все по-разногласни относно начина, по който американските компании работят в Китай, китайския износ и производствения капацитет, а напрежението нараства и заради подкрепата на Пекин за Русия във войната й с Украйна.

Матю Милър, говорител на Държавния департамент, каза, че Блинкън, на среща с Чен Джининг, високопоставения представител на Китай в Шанхай, е изразил загриженост относно „търговските политики и непазарните икономически практики“ на Китай.

Държавният секретар е подчертал, че САЩ се стреми към здравословна икономическа конкуренция с Китай.

В отговор на тези коментари китайският говорител на Министерството на външните работи Ван Уенбин е казал на конференция пред медии, че Китай винаги е осъществявал икономическо и търговско сътрудничество в съответствие с принципите на пазара.

При посещението си в Шанхай Антъни Блинкън е разговарял и с бизнес лидери, американски и китайски студенти в местния кампус на Нюйоркския университет, като той е изтъкнал, че междукултурните взаимодействия са „най-добрият начин да се уверим, че започваме да се разбираме“.

На 26 април Блинкън ще се отправи към Пекин, където се очаква да се срещне с външния министър Уан И и вероятно с президента Си Дзипин.

На фона на пристигането на американският държавен секретар в Китай, президентът Джо Байдън подписа законопроект, който включва 8 милиарда долара за противодействие на военната мощ на Китай, както и милиарди помощ за отбраната на Тайван и 61 милиарда долара помощ за Украйна.

Също така се подписа отделен законопроект, който забранява използването на социалната мрежа TikTok в САЩ, освен ако собственикът – китайската технологична фирма ByteDance – не продаде приложението през следващата година.

Антъни Блинкън ще се опита да притисне Китай да спре фирмите да преоборудват и снабдяват промишлената база на отбраната на Русия.

Китай се отдръпна от предоставянето на оръжия за Русия, но американски служители предупреждават, че китайските компании изпращат технология с двойна употреба, която помага на руските военни сили.

Без да предоставя подробности, високопоставен служител на Държавния департамент каза пред репортери, че Вашингтон е готов да „предприеме стъпки“ срещу китайски фирми, които смята, че вредят на сигурността на САЩ и Европа.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Шолц осъди насилието срещу германски политици

Германският канцлер Олаф Шолц и лидерите на Европейския съюз (ЕС)...

Възвестиха Възкресение Христово (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

Наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, оглави...

Володимир Зеленски: Киев свали още един руски Су-25

На 4 май 2024 г. украински военнослужещи унищожиха още...

Откриха труп на тийнейджърка в багажника на кола в германския град Регенсбург

Все още не е ясно колко време колата е стояла на подземния паркинг

Русия поела контрола над Красногоровка в ДНР

Руската щурмова авиация пое контрола над най-големия укрепен район...

„Хамас“ за първи път склонен на примирие с Израел

Палестинското движение "Хамас" е готово да се съгласи с...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ГЕРБ иска да се строи детската болница въпреки частните

Всички правителства - независимо дали са служебни или редовни...

Лекуващи се украински военни са убити в Германия

Полицията на Бавария разследва инцидента

Русия превзе село Семьоновка в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи, че руските военни са...

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

В момента Русия използва всички свои сили, за да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg