Румен Радев към новите депутати: Приемете липсата на опит като възможност

В понеделник започват консултациите при президента

Views 81952
0 0
Снимка: БГНЕС

Винаги ще се намери някой, който да ви обвини в липсата на опит. В политиката някои наричат опит това да остават ненаказани.

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към новите депутати, които за първи път влизат в тази роля.

Това не бива да ви обезсърчава, допълни държавният глава в речта си пред новоизбраните народни представители.

Народът, по думите му, е поискал нови хора, а никой не е безгрешен.

От депутатите зависело новото Народно събрание да заработи почтено. Вие наследявате една институция в дълбока криза, предупреди президентът. 

Той благодари на депутатите в предишния парламент, които спрели „юридическото недоразумение нова Конституция“, предложена от ГЕРБ. 

На вас се пада мисията да възродите парламентаризма„, отсече Румен Радев, а първият тест, по думите му, ще е възстановяването на реалния парламентарен контрол.

Никой не може да ви отдава под наем или да заглушава гласа ви, изтъкна той.

Не можете да бъдете крепостни на никой политически лидер, заяви президентът.

Държавният глава констатира, че парламентът е фрагментиран. Независимо дали този парламент ще е с дълъг живот, пред него има важни задачи като съставяне на правителство, овладяване на здравна криза, модернизация на страната, актуализация на бюджета, включително и Плана за възстановяване. Той настоя за бърза реформа на Изборния кодекс. Президентът настоя за връщане на гражданите в управлението и демонтаж на отхвърления от хората модел на управление.

Още в понеделник започват консултациите за съставяне на правителство. Съставянето на правителство не трябва да е математически сбор, по думите му. Когато всички са в управлението, народът е в опозиция, предупреди Румен Радев. Радев призова за излъчване на нов тип управление.

Ще бъде силен знак, ако вие, политическите сили, на които българите дадоха доверие, постигнете съгласие за пакт с почтеност за номинираните за високи управленски позиции, настоя държавният глава.

Той поиска независима прокуратура, безкомпромисно преследване на корупцията, честна конкуренция, прозрачност и отчетност на управлението. Радев настоя и за финансова децентрализация на общините. Той иска свободни медии, прозрачност във връзка със собствеността на медиите. Старото Народно събрание изолира журналистите и се надявам вие да коригирате това, коментира още държавният глава. Ако парламентът не успее да сформира правителство, Радев е готов да състави служебен кабинет.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Десислава Атанасова: Време е шоуто да приключи, в политиката няма скечове

Победителят е само един и това е ГЕРБ. Поне е редно да го признаете. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ от парламентарната трибуна на 45-то Народно събрание. Атанасова подчерта, че отговорността за милиони съдби е тежка. Злобата и жаждата за реваншизъм и мъст не са достатъчни да се управлява държавата. Разбрахме, […]