Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Преговорите с РСМ: „Бележка“ от Лена Бориславова и преразкази покрай гриф Секретно на Генчовска (ОБНОВЕНА)

С „Тайна бележка“ от началника на кабинета на Кирил Петков – Лена Бориславова до министри, съдържаща исканията на премиера по преговорите с РСМ, секретни документи по темата, внесени в деловодството на парламента от външния министър Теодора Генчовска и два часа спор дали изслушването й да бъде закрито или открито започна днешното заседание на парламента.

Основният отчет на министъра: „Преговорите с РСМ са извън правомощията на Министерство на външните работи„. Това бяха основните акценти от три часа спорове в пленарна зала на парламента днес след искане на ИТН Теодора Генчовска да бъде изслушана по преговорите с Република Северна Македония.

ИТН, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ упрекнаха, че окончателното решение е изслушването на министъра на външните работи да бъде открито и да се излъчва по БНТ и БНР, тъй като в такъв тип заседание „няма да е възможно да се представят документи с класифицирана информация„.

С компромат атакува Тошко Йорданов от ИТН. По думите му „по процеса за присъединяване с РСМ е оказан натиск„. Той посочи, че има „нещо открито – бележка от въпросната госпожица Лена Бориславова„.

Тя била изпратена до МВнР, МВР и президента, като в нея се казвало, че имало проведена среща с еврокомисаря Оливер Вархеи и външно министерство, в която „имало твърдения на Вархеи за съществуване на договорка. В бележката имало 8 неща, казани от българския премиер Кирил Петков и показвали, че „е поемал договорки„.

От отчета на Генчовска станаха ясни две неща: Тя алармирала КСНС, че в рамките на процеса по присъединяване на РСМ към ЕС ще следват няколко основни линии на поведение, ще разчита на външния натиск, ще демонстрира конструктивност, ще се търсят неформални отстъпки, ще се стреми да се разделят българските институции по темата, като търси начин да се ангажира с отделни български представители, с цел да се отслабва позицията ни и да постига пробив в нея, цел е да се управлява времето за вземане на решение в България.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска е категорична, че представители на РСМ търсят контакти извън МВнР – целта „премахване на българското искане – за механизъм за проследяване на членството й в ЕС и по отношение на македонския език„. Тя съобщи, че е внесла вчера в деловодството на НС документ с гриф „секретно“. Все пак имало напредък и протокол за промяна на времевата рамка на преговорите. „Изисква се по въпроса да се взема политическо решение, което излиза извън рамките на МВнР„, смята тя.

Последва дълъг спор дали заседанието да се закрие, за да се прочетат секретните документи, искане на оставка на председателя на парламента Никола Минчев, а премиерът Кирил Петков бе наречен „поп Кръстьо“ от депутата от ГЕРБ Костадин Ангелов.

Впоследствие Генчовска разкри подробности. На 24 май във външно министерство е получен мейл от съветника на премиера по външна политика, че „правата на българите и включването им в Конституцията на РСМ трябва да бъдат извадени от преговорната рамка и да се включат в необвързващи изявления на френското председателство„.

На 31 март – по време на среща с Оливер Вархеи тази позиция е представена от него като вече договорена по инициатива на българска страна. „Това е описано в засекретена паметна бележка в деловодството на парламента„, каза министърът.

Генчовска бе категорична, че в МВнР от стъпването й на позицията е отстоявана само националната позиция на България, съгласно декларацията на НС, рамковата позиция и КСНС.

Депутатът от БСП Кристиан Вигенин зададе риторичен въпрос: „Защо Генчовска не е информирала ДАНС за „паметните бележки„?

Депутатът от ДБ Христо Иванов поиска да знае между кои са срещите и поеманите ангажименти към РСМ и дали ще има вето. По въпросите му министър Генчовска каза, че не може да коментира срещи между президентите на Франция Еманюел Макрон и българския – Румен Радев, на които тя не е присъствала.

В заключение Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ каза, че се е видяло, че „днес има подготвен сценарий, за който е била подготвена и самата министърка„, а на важните въпроси нямало отговори, попита и защо са засекретени документи, в които имало изказвания на българския премиер.

Припомняме, историците и учените от националния кръг за „Македония“ настояха пред евродепутатите в Европейския парламент (ЕП) в Страсбург да не бъде крадена Българската история. Другото искане на страната ни е българите да бъдат признати за държавотворен народ и да спрат посегателствата – физически и психически срещу нашите сънародници там, както и подмяната и оскверняване, подмяна и разруха на наши паметници. Въпреки това на 4 юни бе подпален българския културен дом в Битоля. Това може да се каже, че е пряка илюстрция на отношението към българите в РС Македония. По думите на проф. Иван Илчев след 100 г. преследвания 3500 признали, че са българи в РСМ, е много. Като брутален фалшификат определи преброяването в Северна Македония председателят на Граждански демократичен съюз в Република Северна Македония Петър Колев.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Габриела Наплатанова застава временно начело на СЕМ

Съветът за електорнни медии (СЕМ) си избра временен предесател, съобщава...

Димитър Главчев предлага да поеме МВнР (ВИДЕО)

Той подчерта, че подготовката на изборите "върви много добре"

Задържаха 32-годишен дилър на марихуана в Търговище

Наложена му е мярка "задържане под стража"

Протестиращи искат законови промени за тестването на шофьори

Протестиращите се събраха край езерото Ариана в София

Комисията за аферите в Митниците и Асен Василев приключи работа

Комисията за аферата в Агенция "Митници" приключи дейността си....

Соломоновите острови на кръстопът между Китай и САЩ

Соломоновите острови са в очакване за сформирането на правителство,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img