Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Преглеждат кои консулски услуги могат да се дигитализират

Най-прекият и бърз път на приобщаване на българите, живеещи в чужбина, към родината е, ако те имат същия достъп до електронни услуги като българите от страната.

Идеята обедини участниците в работна среща, проведена днес в Народното събрание, на която участваха председателят на парламентарната Комисия по политиките за българите извън страната Антоанета Цонева, министърът на електронното управление Божидар Божанов и експерти.

Българите в чужбина често чакат 6 месеца за консулска услуга. В много страни, като Германия, където живеят 200 000 българи, консулствата не достигат, изтъкна активистът за отворени данни Боян Юруков. Той сравни дължината на опашките пред българските консулства с тези пред индийските.

Особено тежък проблем за българските граждани зад граница според него е безумно големият брой документи, които имат нужда от заверка.

Председателят на парламентарната Комисия по политиките за българите извън страната Антоанета Цонева запита до каква степен могат да се дигитализират консулските услуги. Предстои анализ кои услуги могат да се дигитализират.

„Трябва да си дадем сметка, че в съвременния свят никога няма да живеем всички българи постоянно в родината си, но връщанията в нея и контактите с нея могат да са много по-чести, ако ги улесним максимално“, смята Антоанета Цонева.

Електронната идентификация е предусловие за всякакви електронни услуги, включително и за българите в чужбина, заяви министър Божанов. Българите в чужбина не могат да ползват квалифициран електронен подпис и електронната идентификация на първо време, както и за българите от страната, ще е през мобилен телефон. Единствено здравните данни ще имат по-високо ниво на защита при ползването на здравни услуги в България, каза министърът на електронното управление.

Вторият ефект от електронната идентификация е, че така ще може да се прави и онлайн промяна на настоящия адрес, което пък ще даде по-ясна представа къде са позиционирани съгражданите ни в чужбина и ще е основа за по-доброто планиране на ресурсите и капацитета, които са необходими на консулствата за да предоставят услуги на нашите сънародници. Към септември 2021 г. справката на ГРАО сочи, че от 1990 г. досега близо 745 000 българи са посочили настоящ адрес в чужбина. Това е много под броя на хората, които живеят извън страната. Тази смяна сега става единствено на хартия, когато например се издават или подновяват документи за самоличност.

На срещата беше обсъдена и необходимостта от структуриран подход за събиране на данни за това къде се намират българите зад граница. Една от най-големите пречки за развиването на съдържателна политика за нашите сънародници извън страната е именно липсата на достатъчно надеждни данни за тяхното разположение.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Меглена Плугчиева хвърли оставка като съветник на Димитър Главчев

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на служебния министър-председател...

Шеф в ООН ужасен от съобщенията за масови гробове в Хан Юнис

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк...

Групата на ПП-ДБ в Общинския съвет в Плевен се разпуска

Тримата членове на коалицията стават независими

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Лондон: Русия е загубила най-малко 100 самолета от началото на войната

Русия вероятно е загубила поне 100 самолета с фиксирани...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img