ПП: По-добре правителство на малцинството, отколкото изнудване (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

МРРБ поискало 3.6 млрд.лв., за да плати на осем фирми

Views 171944
70 211
Видео: „Дневник“

„Готови сме за правителство на малцинството. Няма да харчим пари без надзор“. 

Това заяви премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг на „Продължаваме промяната“ половин час след изявлението на лидера на ИТН Слави Трифонов, който обяви, че изтегля министрите от кабинета, съобщи репортерът на Информационна агенция News24sofia.eu Тодор Стефанов.

Министрите на ИТН напуснаха заседанието заради спор за средствата

Правителство на малцинството е много по-добре, отколкото в едно правителство да се извиват ръцете, да се спират законодателните реформи и борбата срещу корупцията се спира, изтъкна Кирил Петков.

Заедно с премиера в пресцентъра на БТА са всички министри, както и председателят на парламента Никола Минчев, видя на място екипът на ИА News24sofia.eu,

Слави Трифонов слага край на „агонията“ – изтегля министрите си

Това, което ние сме решени, че сме готови на правителство на малцинството, но няма да харчим нито лев без надзор, без контрол и реформата в КПКОНПИ ще се случи. Това заяви премиера Петков пред медиите.

Кирил Петков обясни сюжета с напускането на ИТН: „В последната седмица министър Караджов (квота на ИТН в правителството) поискал безпрецедентно увеличаване на бюджета на МРРБ с 3 млрд. и 600 млн. лв., отгоре на вече съществуващата сума от 2 млрд. и 200 млн. лв., което било безпрецедентен бюджет. В актуализацията поискал 3 млрд. и 600 млн., за да бъдат платени на същите фирми, които в последните години били разследване от министър Рашков за злоупотреби„, обясни Петков. Актуализацията не беше направена за да се дадат пари на още осем фирми.

Каримански търпеливо се съмнява, че партньорите разбират реформите на ИТН

Няма да се отклоним нито на стъпка„, отсече Кирил Петков и по въпроса за борбата с корупцията, и по темата с актуализацията на бюджета.

Като приоритет премиерът открои борбата с корупцията и новият закон за КПКОНПИ, който ИТН саботирали – искали в КПКОНПИ специален борд от 4 човека, като така можело да се слага вето от всеки един. Няма как да имаме инструмент, който някакви бордове за това кой може да бъде разследван и кой не може бъде разследван, обясни Петков.

Той обаче бе категоричен, че министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е човекът, който да оглави КПКОНПИ. „Рашков ще бъде начело на тази организация, за да може да променим България„, категоричен бе Петков. Законът за КПКОНПИ ще бъде внесен още утре и обеща да продължи с нулева толерантност към корупцията.

Петков: Червената линия е тук и никаква друга политика и компромиси не могат да ни накарат да изхарчим парите

От своя страна финансовият министър Асен Василев припомни, че коалицията е била трудно формирана. Имало едно разбиране в основата на коалицията и това било, че трябвало да се сложи край на кражбите и парите на българите щели да бъдат разходвани прозрачно, законосъобразно и целесъобразно.

„Нашата червена линия е да не допуснем кражби. Днес сме тук точно заради тази червена линия“, подчерта финансовият министър. Нямало да се пише повече есе за това колко дупки са се пълнили.

Бойко Рашков: Парите за „Хемус“ заминали в неизвестна посока

Вътрешният министър Бойко Рашков увери, че като министър няма да спре да информира за „невижданите досега нарушения и престъпления, извършени при строителство„. За това, че все още няма внесени обвинителни актове в съда за „Хемус“ е защото става въпрос за мащабна престъпна дейност, която изисква мащабни ресурси и време. Някои от фирмите са получавали по сложен път от банките чрез създаване на кухи фирми, използвали са безимотни хора, чрез които сумите са били теглени и получавани от определени банки и са „заминавали“ в неизвестна посока, изтъкна Рашков.

МВР е длъжно да изнесе информацията публично и Бойко Рашков увери, че ще направи необходимото, за да може информацията да стане публично достояние.

В МРРБ се подготвяло отново да се финансират същите фирми, без да се планира да се потърси сметка за огромните финансови ресурси, потънали във фирмите, стоящи близо до Бойко Борисов. Трябва ли да се продължи по този начин изграждането на пътища, а се разходват огромни бюджетни средства или да сменим подхода, начина, да вземем други решения.

Заставаме зад министър Рашков и неговата доминация, увери Кирил Петков. Петков е сигурен, че промените в КПКОНПИ ще минат.

От тук нататък?

По-добре е правителство на малцинството, а от ПП ще разчитат на депутатите с разум и желание да се борят с корупцията в „Има такъв народ“

На нас не ни трябват всички, а на тази коалиция ни трябват още 12 депутати. Това заяви премиерът Кирил Петков кой ще наследи освободените министерства от напускането на ИТН.

„Продължаваме промяната“ нямат имена за овакантените министерски постове.

Всяка седмица, откакто сме на власт, се казва, че правителството ще падне. Още не е паднало, увери Петков.

Той смята, че България ще бъде променена и ще бъде променена от „Продължаваме промяната“.

„Продължаваме промяната“ нямало да бъдат зависими от ГЕРБ и ДПС. БСП и „Демократична България“ им гарантирали пълна подкрепа. Ще издържат – „защото всичко, което правим го правим в принципите, които вярваме и няма да се отклоним и стъпка„, увери Петков.

Има хора от ИТН, които вярват в принципа срещу корупцията и не разпознават министър Гроздан Караджов като техен. Той бил пуснат в последния момент от някакви специални сили.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В NEWS24sofia.eu!

/Снимки: БГНЕС

Контакти и информация за автора:

Екип: Тодор Стефанов, Софи Димитрова,

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Какво да се прави? БСП решава на пленум

Вероятно Националният съвет на БСП ще се събере да реши какво ще прави партията след излизането на „Има такъв народ“ ИТН от коалицията. Това стана ясно от коментара на социалния министър Георги Гьоков след заседанието на ресорната парламентарна комисия. Днес министрите на Слави Трифонов напуснали заседанието на МС заради несъгласие […]