Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ПП: ГЕРБ и ДПС оставят България без пътна поддръжка

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Emrah Doğru

Саботирайки заседанията на регионалната комисия в Народното събрание през миналата седмица, ГЕРБ и ДПС са направили така, че след 30 септември да няма ремонти и поддръжка на регионалната пътна мрежа.

Това заявиха на брифинг в кулоарите на парламента членовете на ресорната комисия от „Продължаваме промяната“ Настимир Ананиев, който е и председател на комисията, и Йордан Терзийски.

След като обществените поръчки се забавиха изключително много и после бяха прекратени, сега ни поставят в много деликатната ситуация пътната поддръжка да бъде прекратена след 30 септември. С тази демонстрация на некомпетентност мисля, че се прикриват определени зависимости. Направихме всичко възможно да удължим този срок, но за съжаление видяхме безотговорното поведение на ГЕРБ и ДПС, които бойкотират не само работата в Народното събрание, но и в комисии, където на експертно ниво трябва да решаваме проблеми. Политическите игри са едно, но когато става въпрос за пътната безопасност и живота и здравето на хората, не трябва да се правят компромиси„, каза Терзийски.

Имахме намерение да решим част от проблематиката, като предложихме в сряда да се разплатим с всички коректни фирми сега, веднага. Тъй като смятаме, че както бизнесът трябва да бъде коректен към държавата, така и държавата да бъде коректна към бизнеса. Входирахме предложение да удължим решението на Народното събрание, което приехме за април, свързано с разплащането за текущ ремонт и поддръжка. Искахме да увеличим срока от септември до ноември – с два месеца, тъй като 30 септември се пада по средата на предстоящата предизборна кампания, когато няма да има парламент, а само служебен кабинет, който ще бъде с вързани ръце„, добави на свой ред Настимир Ананиев.

И добави – „коректните фирми“, които се определят въз основа на доклада на междуведомствената комисия, съставена от представители на финансовото и регионалното министерства, са били 21% от изпълнителите на обществени поръчки.

Към момента казусът е следният – според решението на Народното събрание от края на април, когато бяха платени 50% от дължимите към пътния сектор средства, срокът на анексите за удължаване на договорите е до 30 септември, когато няма да има работещ парламент, т.е. няма как да се работи законно по пътни ремонти след тази дата, докато следващ парламент не реши друго. Как в такъв случай може да се ремонтира все пак нещо? Оказва се, през аварийни ремонти и разплащания.

Служебният кабинет се поставя в една много трудна ситуация за може би някакви аварийни плащания, като няма да бъде изчистен самият казус. Ще бъде поставен под напрежение следващия регионален министър„, посочи председателят на регионалната комисия.

Ананиев отново обвини АПИ, че е прекратила новите обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка и обори думите на регионалния министър Гроздан Караджов, който преди дни обясни, че пътната агенция е направила това след 6 решения на Комисията за защита на конкуренцията, че условията по тези поръчки били единствено в полза на държавата.

Има справка на ДАНС, където много ясно е казано. Имаме седем обществени поръчки, като само по две от тях има становища на КЗК, за третата не са изчакали такова решение. Мотивите, които каза министър Караджов тотално се разминават със справката на ДАНС. Там пише, че поръчките са върнати, защото няма срок за връщане на гаранция, няма срок за издаване на сертификати, което е много тежка корупционна практика.“

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ердоган в Ирак търси възстановяване на връзките и сътрудничество срещу ПКК

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи рядко посещение в Ирак в...

Британският парламент прие закона за мигрантите

Лондон ще депортира търсещи убежище лица в Руанда

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

САЩ подготвя пакет от военна помощ от 1 млрд. долара за Украйна

САЩ подготвя пакет от военна помощ от 1 млрд....

Забраната за реклама на хазарта е приета на първо четене

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама...

Ирак екзекутира 11 бойци на „Ислямска държава“

Те са били осъдени на смърт по обвинения в тероризъм

Лондон чу ООН за бежанците, но праща нелегалните в Руанда

Британският министър на вътрешните работи Джеймс Клевърли във вторник...

ГЕРБ-СДС искат засилени мерки за сигурност около храм „Света Неделя“ в София

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС)...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img