Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ПП/ДБ: Даваме власт срещу реформи, но ГЕРБ се фръцнаха (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

От ПП/ДБ дадоха брифинг един час след този на преговорния екип на ГЕРБ, заявявайки, че наистина не разбират какво се случва и за какво е била предходната изява. Изказаха се съмнения, предимно от Асен Василев, че и това е буря в чаша вода, но и Христо Иванов направи такива намеци. Последният дори заяви, че не разбира и тази пресконференция, желанието за която е прекъснало самите преговори.

Кирил Петков заяви, че реално са дали седем стола на ГЕРБ в Министерски съвет и ги изброи: премиер Мария Габриел, МВнР отново с Мария Габриел, МВР, Министерството на иновациите и растежа, екоминистерството, това на образованието и Министерство на културата. Няколко пъти бе заявено, че по състава на Министерски съвет няма противоречия, а и бе припомнено от Николай Денков, че и този състав в оставка не е само на ПП/ДБ, а е направен заедно с Мария Габриел.

Николай Денков, който в началото обясни, че отдавна няма искания и очаквания за МВнР, посочи, че от ГЕРБ са отказали да подпишат Споразумението за управление и довършване на съдебната реформа, реформата в службите и регулаторите, в което е засегната и законодателната програма, каквато за 2024 г. няма.

Снимка: Стефан Василев, БГНЕС

Кирил Петков изказа съмнение, че някой, който не е участник в преговорите и е видял постигнатия текст за споразумение, е размислил.

От ПП/ДБ не са съгласни с варианта да продължи да работи правителството, а да се отложат реформите, както и подписването на споразумението за тях за неопределено време. „Оказа се, че подписването на споразумението се отлага за неопределен срок. Реално спор по състава на МС няма, има спор кога да се подпише споразумението„, обясни Асен Василев и посочи, че ако това не стане, всичко направено до този момент, включително и промяната в Конституцията, ще остане на хартия и реформите няма да бъдат довършени.

Нямаме право да изглеждаме пред българските граждани така, че нямаме воля за реформи„, заяви и Христо Иванов. В коментар и в отговор на журналистически въпрос Христо Иванов отново настоя на реформите, заложени в Споразумението и отхвърли тезата, че от ПП/ДБ се опитват да изолират ДПС от властта и регулаторите. Напротив, ако от ДПС предложат най-добрите експерти за дадени постове, механизмът е такъв, че ще бъдат одобрени.

Христо Иванов посочи и детайли от постигането на текста на Споразумението, което, както той се изрази, е постигнато заедно – на един лаптоп, екран и „започнахме на чисто“. Иванов обясни и че не е преставал да настоява да се конкретизират ангажиментите и да има яснота по реформите. Именно това обаче е взривило преговорите.

Не разбирам защо подписването на това споразумение се поставя под съмнение при положение, че това ще ни позволи да излезем от най-тежката политическа криза в съвременната история на България.“

Призовавам г-н Борисов и преговорния екип, и предимно Мария Габриел, на която разчитам – да не вкарваме България в криза и към избори, които и хората не искат„, посочи и Кирил Петков. Атанас Атанасов призова дори господин Борисов да се намеси, тъй като така или иначе той взима решенията.

Снимка: Стефан Василев, БГНЕС

От ПП/ДБ са готови и да публикуват този документ.

Припомняме, че утре президентът Румен Радев предстои да връчи мандата на ГЕРБ/СДС. 

Асен Василев остава „умерен оптимист„.

Малко след брифинга беше изпратено до медиите и Споразумението.

В документа от 15 страници пише, че страните по това споразумение, отчитайки изпълнението на подписаната управленска програма от юни 2023г., пристъпват към изпълнение на следващия 9-месечен период в условията на пълен мандат на 49-ото Народно събрание (НС), като след декември 2024г., ротационните мандати са два – всеки по 15 месеца.

При всяка ротация, първият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство до изтичане на пълномощията на 49-ото Народно събрание.

Министър-председател и министър на външните работи за втория период от 9 месеца ще бъде Мария Габриел, а Николай Денков – заместник министър-председател по европейските въпроси. За следващия период от 15 месеца, министър-председател ще бъде кандидатът, предложен от коалиция ПП-ДБ, а кандидатът на коалицията ГЕРБ-СДС – заместник министър-председател и министър на външните работи, а за втория период от 15 месеца, до изтичане на пълномощията на 49-ото Народно събрание, министър-председател и министър на външните работи ще бъде кандидатът, предложен от коалицията ГЕРБ-СДС, а кандидатът на коалицията ПП-ДБ – заместник министър-председател по европейските въпроси.

В края на всеки от тези периоди, министър-председателят ще подава оставка, двете парламентарни групи ще я гласуват и ще подкрепят за следващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще става заместник министърпредседател. 

Страните се обединяват около следните основни приоритети:

● Устойчиви публични финанси, с оглед членството на България в Еврозоната;

● Отключване на потенциала на България за ускорено икономическо развитие чрез подпомагане на капиталовите инвестиции, иновациите и предприемачеството в страната;

● Провеждане на политики за модернизация на страната, в това число развитие на електронното управление, инфраструктурата, енергийна модернизация и ефективност;

● Провеждане на политики за повишаване на доходите и намаляване на неравенствата като елемент на демографската политика и балансираното регионално развитие;

● Поставяне на качеството на човешкия капитал като първостепенен приоритет с фокус върху здравеопазването и образованието;

● Финализиране на процеса по приемане на България в Шенген по сухопътни граници;

● Гарантиране на националната сигурност чрез модернизация на армията, пълноценно интегриране на България в структурите на НАТО и изграждане на системи за киберсигурност и борба с дезинформацията;

● Безусловно следване на европейски и евроатлантически път на развитие на страната в съответствие с Външнополитическата стратегия на страната;

● Продължаване на инвестициите в културните и творчески сектори и развитието на Бранд България.

Като свой висш приоритет, страните приемат продължаване на усилията за реформа на съдебната власт и въвеждането на ефективни мерки за борба с корупцията.

Службите за сигурност, в съответствие с член 105 от Конституцията, осъществяват своята дейност под ръководството на Министерски съвет. Съветът по сигурността към МС изпълнява функция по координация, анализ и планиране между отделните звена в сектора за сигурност.

Страните се съгласяват, че е необходимо да се постигне ускорение на усилията в областта на модернизацията на българската армия и по-пълната интегреция в структурите на НАТО, както и повишване на ефективността на мерките за подпомагане на Украйна.

По тези теми ще бъде разработен отделен план за действие предложен от министъра на отбраната и съгласуван с премиера, вице-премиера, както и председателите на комисиите по външна политика, отбрана и европейски въпроси. В този формат ще бъде предвиден и механизъм за периодично наблюдение на напредъка и оказване на подкрепа на усилията на министерството на отбраната.

Страните се съгласяват, че ще се провежда ежеседмична координационна среща, с участието на премиера, вицепремиера и лидерите на двете коалиции. В случай на невъзможност за присъствие от страна на лидерите, същите излъчват свои представители, които са заместник-председателите на Парламентарните групи. На срещата се уточнява проекта на седмичната програма на Народното събрание и се обсъждат всички актуални общополитически въпроси, в това число и свързаните с изпълнението на настоящото споразумение, законодателната и управленската програма. При необходимост, всяка от групите може да покани ограничен брой експерти по конкретните обсъждани теми.

Снимка: Стефан Василев, БГНЕС
Снимка: Стефан Василев, БГНЕС
Снимка: Стефан Василев, БГНЕС
Снимка: Стефан Василев, БГНЕС
Снимка: Стефан Василев, БГНЕС
Снимка: Стефан Василев, БГНЕС
Снимка: Стефан Василев, БГНЕС
spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Демонтажът на МОЧА бе подновен

Подновиха демонтажът на Паметника на съветската армия, съобщава БиТиВи....

Израел бомбардира Северна Газа

Това най-тежкият обстрел на района от седмици

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img