Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Белият дом: Изтегляме се от Нигер

Снимка: EPA/ISSFOU DJIBO

Представители на Съединените щати и Нигер ще се срещнат днес, за да започнат дискусии за организирано и отговорно изтегляне“ на американските сили от Нигер.

Това съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от АП.

Посланикът на САЩ в Нигер Катлийн ФицГибън и генерал-майор Кен Екман ще проведат разговори по този въпрос с представители на Националния комитет за защита на родината.

Освен това през седмицата до 29 април помощник-министърът на отбраната по въпросите на специалните операции и конфликтите с ниска интензивност Кристофър Майер и генерал-лейтенант Даг Андерсън задължително ще проведат последващи срещи за координиране на процеса на изтегляне при „прозрачност и взаимно уважение„.

На фона на дискусиите, които се водят от юли 2023 г., не успяхме да постигнем разбирателство с Националния комитет за защита на родина за продължаване на това сътрудничество в областта на сигурността по начин, който отговаря на нуждите и опасенията на всяка от страните‘.

Съединените щати приветстват интереса на местните власти за поддържане на силни двустранни отношения„, се казва в изявлението от Белия дом.

Нигер преустанови всякакво сътрудничество с международната организация на франкофонските нации (OIF) в края на миналата година, а малко след това заедно с Мали и Буркина Фасо, Нигер обяви и незабавно напускане Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS).

Подобно на своите съседи, ръководени от военни хунти, западноафриканската страна изгражда по-тесни отношения с Москва. Военни инструктори и персонал от руското министерство на отбраната пристигнаха в Нигер, за да обучават армията, освен това стана известно, че Русия се е съгласила да инсталира противовъздушна система в Нигер.

Военен преврат в Нигер в края на юли месец 2023 г. свали от власт президента Мохамед Базум и рязко промени обстановката и позициите на страната.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тони Стораро за синът си Емрах: Вече се гордея с него

"Аз вече наистина се гордея с него. "Денсингс старс"...

Фолк певицата Лорена: Синът ми се разболя от коклюша (ИНТЕРВЮ)

Лора Митева, по-известна с артистичния си псевдоним Лорена, е...

Синагоги и музей в Ню Йорк са получили бомбени заплахи

В най-малко три синагоги и в музей в Манхатън...

Италия спаси 90 бедстващи мигранти в Средиземно море

Италианската хуманитарна група "Спешна помощ" съобщи в събота, че...

Русия унищожила 2 терористични бази в Сирия

Отново регистрира нарушения на САЩ

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

14 жертви и десетки ранени при катастрофа с автобус в Мексико

Превозното средство се е преобърнало на пътя

Здравният министър успокои: Ваксини за коклюш има

Не искаме да се всява паника сред населението. Коклюша...

Затвор за гейовете и транссексуалните налага Ирак

Парламентът на Ирак в събота прие закон, криминализиращ еднополовите връзки...

За седмица хванаха над 59 000 джигити на пътя

За седмица хванаха 59 040 шофьори, превишили скоростта. Акцията за...

Краставици и домати поевтиняват, сиренето и млякото поскъпват

Индексът на тържищните цени за седмица е паднал с 0.81

Стачка в железниците за Евро-2024 в Германия

Тревожни данни за работещите в сектора разкри Bild

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg