Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Пътят към ЕС да не е формален процес, убеждава Радев в Австрия

България е най-силният привърженик на разширяването на ЕС, но не може да допусне нарушаване на правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание. Това е заявил българският държавен глава пред австрийския си колега федералният президент на Австрия Александер Ван дер Белен, които проведоха среща днес в Залцбург. Българският президент е на работно посещение там по покана на австрийския си колега.

Европейската интеграция на държавите от региона е в интерес на стабилността и икономическото развитие на Европа. Президентът Радев отбеляза, че България принципно и последователно подкрепя европейската перспектива на региона, която обаче не бива да се ограничава само до формални етапи в процеса на присъединяване и не може да накърнява интересите на държавите членки на Съюза, както и неговите ценности. Във връзка с постигането на напредък в европейската интеграция на Република Северна Македония българският държавен глава заяви, че страната ни очаква ясна политическа воля от югозападната ни съседка за прилагане на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави, подписан през 2017 г.

Въпреки че в Скопие твърдят, че покриват критериите за присъединяване, все още ставаме свидетели на системно нарушение на правата на гражданите на РСМ с български произход и тяхната дискриминация, все още съществува език на омразата към България в учебниците и в публичното пространство. Напредъкът и решаването на тези въпроси зависят изключително от политиките на РСМ, с която България многократно е изразявала готовност да води конструктивен и открит диалог. Това е начинът да се създаде климат на доверие и да се постигнат конкретни, устойчиви и необратими резултати, които да доведат до започване на преговори за членство в ЕС„, заяви Румен Радев.

Той отбеляза, че в рамките на Словенското председателство на Съвета на ЕС страната ни е готова да работи по постигането на напредък по чувствителните теми и на приемливи и за двете държави решения.

Румен Радев и Десислава Радева бяха посрещнати от Александер Ван дер Белен и съпругата му Дорис Шмидбауер с официална церемония в резиденцията „Залцбург“ в историческия център на града. Двамата президенти проведоха разговор на четири очи и работна среща. Двамата президенти обсъдиха реформата в областта на убежището и необходимостта от ясен план на ЕС с насоки в случай на бързо нарастване на миграционните потоци.

По време на срещата е установено отличното ниво на двустранните отношения между България и Австрия. През 2020 г. стокообменът между двете страни възлиза на 1.358 млрд. евро, а австрийските инвестиции у нас са в размер на 319.2 млн. евро. България насърчава интереса на австрийските компании към нови инвестиции или разширяване на тяхното присъствие в приоритетни области като медицински и лабораторни доставки, биоземеделие, инфраструктурни проекти, машиностроене, електроника, заяви държавният глава.

Обсъдена е и темата за нуждата от засилване на способността на Европейския съюз за икономическото възстановяване от пандемията, укрепването на механизмите на съюза при реакции в кризи, както и преходът към дигитална и зелена икономика бяха сред темите, обсъдени по време на срещата.

Според президента Румен Радев трябва да се подобри устойчивостта на националните здравни системи и със съдействието на компетентните европейски институции да се улесни функционирането им в рамките на ЕС и между отделните държави, без да се налага допълнителна административна тежест. „Кризата с COVID-19 открои необходимостта от диверсификация на веригите за доставки, особено когато става въпрос за обществена безопасност или стратегически сектори. В тази насока трябва да идентифицираме областите със стратегическо значение за ЕС и да ги развием приоритетно„, заяви президентът.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Кулоарно напрежение и пленарни сръдни за оставката на Росен Желязков

Няма кворум за днешното заседание на Народното събрание (НС)....

Йотова се чуди защо постът на външния министър се обвързва с изборите зад граница

Вицепрезидентът Илияна Йотова определи като "странно" обвързването на поста...

Протестиращи искат законови промени за тестването на шофьори

Протестиращите се събраха край езерото Ариана в София

Депутатите не искат елфи да чертаят пътя на „Турски поток“ у нас (ОБНОВЕНА)

Депутатите от временната парламентарна комисия за изчезналата пътна карта...

КЗК: Производителите на слънчоглед допринесли за повишаване на цената на олиото

Действията на производителите на слънчоглед са допринесли за рязкото...

Северна Корея критикува САЩ, че търсят алтернативи на панела за санкции на ООН

Северна Корея разкритикува САЩ в четвъртък за търсенето на алтернативи...

Бунтовниците в Мианмар се изтеглят от ключов град на тайландската граница

Бунтовниците в Мианмар се изтеглиха от ключов град по...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img