Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Първанов: България тихомълком се отказа от общата история със Северна Македония

Георги Първанов

В декларацията след провелия се в понеделник Консултативен съвет за национална сигурност тихомълком политиците ни са се отказали от темата за общата история със Северна Македония, записана в Договора за добросъседство от 2017 година. Това мнение изрази пред БНТ президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов.

Най-фрапиращото, което се случи на този Консултативен съвет, е, че бе тихомълком снета темата за общата история. Погледнете документа – в него я няма тази тема, която трябваше ясно да запишем„, не спести критики Първанов.

И влезе в конкретика кой според него би бил най-удачният вариант: „Трябваше ясно да запишем, че общата ни история е от Средновековието, през Възраждането, през началото на XX век. И тя се състои в общото, единно, национално българско самосъзнание на населението от двете страни на границата. И, разбира се, да добавим, че сега те имат право на различно самоопределение„.

По същество самият факт, че се е провел КСНС по македонската тема е достоен за адмирации от чисто формална гледна точка, защото дава заявка за консенсус на политиците по темата, отчете иначе Първанов. По същество обаче нищо ново не е прието в сравнение с предходните документи по въпроса.

Припомняме, че България и РС Македония създадоха Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Той бе подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г. Още първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието. Една година по-късно обаче работата на комисията зацикли и въпреки всички предупреждения от страна на българските представители се стигна до наложено вето от българска страна върху Преговорната рамка за Република Северна Македония и Албания. И преди създаването на комисията, а и след това българите и българската памет в Македония са подложени на вандалски набези. Българските военни гробища и паметници са системно унищожавани още през Югославския период. Независимо от огромния брой издадени български паспорти, българите в Македония нямат равни права с останалите граждани.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Столичанин попадна в ареста след агресия на пътя

Хвърлил по жена запалена цигара и я хванал за врата

Трима са убити при израелски удар в Рафах

Това твърдят палестински източници

Урсула фон дер Лайен призова Израел и Иран да се „въздържат от по-нататъшни действия“

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в...

Обвиняват Тръмп за намеса в изборите през 2016 г.

Прокурори заявиха в първия ден от процеса срещу Доналд Тръмп...

Русия се похвали, че е превзела село Богдановка в Донецк

На този етап украинските военни не коментират

Израел щурмува отново Хан Юнис

Израелските войски си проправиха път обратно в източната част...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img