Парите за добавките и увеличението на пенсиите са осигурени, уверява Гълъб Донев

Views 4304
0 0
Атанас Пеканов (вляво с очилата), Бойко Рашков и Гълъб Донев, снимка: БГНЕС

Парите за добавките и увеличението на пенсиите са осигурени. Това зави пред bTV вицепремиерът и служебен министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Той увери, че добавката от 120 лв. към пенсиите за октомври, ноември и декември е гарантирана.

Социалният министър отрече да има риск актуализацията на парите за възрастни да не се случи през декември, както е планирано в бюджета. Той подчерта, че направените промени за преизчисляването на пенсиите влизат трайно, защото са в Кодекса за социално осигуряване и не са обвързани с Бюджет 2021.

По думи на Донев с добавката минималната пенсия ще стане 420 лв., но когато влезе в сила преизчисляването от 25 декември, тя ще бъде 370 лв.

Актуализацията е така пресметната, че ако от 1 януари има антикризисни добавки към пенсиите, да се получи горе-долу балансиране на тези 120 лв. При вдигане на минималните размери на пенсиите, без да се спазват принципите, които са заложени в Кодекса за социално осигуряване, се получава компресиране на размерите на пенсиите. Така минималните догонват средните„, обясни министърът.

По отношение на критиката, че преизчисляването на пенсиите не е работа на служебния кабинет, Донев заяви, че те са влезли в управлението със заявка за повишаване на доходите на възрастните хора.

Според него, ако е било сформирано редовно правителство, то е можело да предложи друг вариант за преизчисляване.

По негови думи пенсиите на 24 000 души са ограничени от тавана. Същевременно все още има пенсионери, чиито доходи са под прага на бедност. Р

Социалният министър посочи, че още от октомври работещите жени в майчинство ще получат увеличението за втората година, като промяната ще залегне трайно, а няма да бъде само до края на годината.

Донев съобщи и че за юни и юли на бизнеса са изплатени 120 млн. лв. по мярката 60/40, а парите за август предстои да се преведат. Очакванията са добавката да остане в сила поне до края на годината.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Петя Чолакова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Решението за пенсиите - капан за следващите правителства

Инфлацията тепърва идва, предупред Иван Нейков