Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Опозицията в БСП спасява партията от Корнелия Нинова

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu

49 членове на Националния съвет (НС) на БСП (някои от които не фигурират в официално обявения настоящ състав на колекторния орган) се обединиха срещу настоящото ръководство на партията, оглавявано от Корнелия Нинова. Сред подписалите се са лидерът на столичната организация на БСП Иван Таков и предшественикът му Калоян Паргов. Позицията е озаглавена „Да спасим БСП и социалистическата идея!“ и е разпространена от пресцентъра на БСП-София.

Според опозиционерите в партията и в обществото на(някои от които раства тревогата от състоянието на БСП към момента).

От една страна, постоянно сме свидетели на публични изявления, сигнали и вътрешнопартийни спорове за системно и последователно развиващи се негативни процеси в партийните структури в цялата страна, водещи до тяхното идейно-политическо, организационно и кадрово обезсилване и обезличаване„, пишат недоволните от управлението в БСП. Те допълват, че в резултат през последните години постоянно намалява електоралната подкрепа и партията отстъпва от заеманите в миналото позиции.

От друга страна, пропагандно сме заливани със самодоволните изявления на Корнелия Нинова и близкото й обкръжение за това, че партията се намира в добра кондиция и е авторитетна и силна опозиция. Едновременно с това – от гръмовните им обвинения и безпрецедентни за партията наказателни действия срещу отделни дейци и цели организации, които са си позволили да имат различно мнение и да изразят несъгласие с водената от тях политика„, се посочва още в позицията. Като последен пример за тази линия се отбелязват решенията на НС на БСП от 25 февруари 2024. за отстраняване на ръководствата на градския и районните съвети на партията и за провеждане на пълен цикъл на отчет и избори в БСП-София. Според опозицията срещи Нинова това решение е взето от без уставни основания и политическа логика. „Последвалите от неговото насилствено и противоуставно налагане през последните дни процеси в Софийската градска партийна организация показват, че то е част от последователната политика за унищожаване на силните организации на БСП, а и на цялата партия„, заявяват вътрешнопартийните опозиционери.

Те добавят, че на 20 януари с гласовете на около 60 реално присъстващи на заседанието членове на НС на БСП е взето друго такова решение – за изключване на 40 социалисти от Шумен и Сливен за това, че се опитали да реализират колективното мнение на организациите при определяне на кандидатурите на БСП за местните избори. Отново с липса на кворум били приети решения за провеждане на пълен цикъл отчети и избори в Благоевград, Шумен, Сливен, а с последното решение, наред със София – и в Бургас. В позицията се изтъква, че това е поредната пряка намеса в работата на местните организации на БСП от страна на Корнелия Нинова и Изпълнителното бюро (ИБ), уж чрез подкрепата на НС на партията. Целта била да се премахнат несъгласните с тяхната политика и да се наложат удобните им кадри. Преди години същото се случило и в Перник, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Казанлък, Харманли и в много други общини. Резултатите пък се видели на местните избори през есента на 2023 г.

Вътрешната опозиция в БСП отсича:

Ние категорично заявяваме, че няма да продължаваме да бъдем нечутата част от членовете на НС и по този начин да подкрепяме тази разрушителна политика, която цели да омаломощи БСП. Не можем да продължаваме по този път, свел до 9% електоралната подкрепа за БСП и превърнал я в опозиция, от която не зависи нищо. С продължаващото вътрешно разединение и противопоставяне в БСП тя не може да претендира за водеща роля в навечерието на изборите за Европейски парламент. Нужно е единение на левите политически сили в България!“

Опозиционерите посочват, че опитите им да се противопоставят на налаганите в последните няколко години политика и начин на работа на НС на БСП не дават резултат. Те изтъкват, че не могат и не искат да бъдат съпричастни с такива действия на ръководството на БСП. Подчертават, че не могат повече да мълчат и да бъдат параван, зад който ръководството да налага силово недемократичен стил и методи на работа, да провежда авторитарен диктат върху дейността на местните партийни организации, да принизява Националния съвет и да го използва за личните цели на Нинова.

Да върнем БСП към нейните корени, към нейната идеология и морал, защото вече малцина ни разпознават като социалистическа партия. Да върнем в БСП демократичните принципи на структурно изграждане на партията, където всяка една от организациите: общинска, областна, национална, да има своите конкретни ангажименти, отговорности и свобода да провежда политика в общините и районите! Да възстановим колективните принципи на работа и управление в БСП!„, зоват вътрешнопартийните опозиционери. Те допълват, че това ще стане само с усилията на всички социалисти и на партийните организации по места.

Трябва да кажем: НЕ на политиката, която компрометира социалистическата идея и унищожава авторитета на партията! Категорично да се противопоставим на опитите за трети противоуставен мандат на Корнелия Нинова“, се заявява в позицията. Подчертава се, че само с ново ръководство и с активните усилия на общинските организации БСП ще изпълни отговорната политическа цел – запазване на социалистическата идея и единение на лявото политическо пространство в България.

Опозиционерите добавят, че предстоят европейски, а може би и парламентарни избори, в които те виждат последен шанс за БСП да покаже, че е алтернативата на пагубната по думите им политика на управляващата „сглобка. Те завършват емоционалния извод: „Време е за спасяване на БСП„!

Ето и пълния списък с подписалите позицията:

Александра Берданкова, Пловдив област

Анна Славова, София град

Асен Гагаузов, Сливен

Атанас Атанасов, София град

Атанас Телчаров, Пловдив област

Боян Балев, София град

Ваня Маникатева, Благоевград

Виктор Годжов, Хасково

Виолета Христодулова, Пловдив област

Владимир Георгиев, София област

Габриела Величкова, София област

Галин Дурев, Пловдив област

Данаил Николов, Силистра

Даниел Димитров Йорданов, Разград

Даниел Петков Йорданов, Добрич

Димитър Данчев, София град

Димитър Здравков, Пловдив област

Дора Янкова, Смолян

Евгений Белий, София град

Евдокия Асенова, Перник

Емилия Масларова, Хасково

Енко Найденов, Пловдив област

Еньо Савов, София град

Иван Цанов, Пловдив град

Иван Ибришимов, Кюстендил

Иван Таков, София град

Илия Христов, София град

Калинка Николова, София град

Калоян Паргов, София град

Красимир Карамфилов, Пловдив град

Кристина Сидорова, Габрово

Мариана Бояджиева, Велико Търново

Милко Недялков, Ловеч

Мирослав Стоицев, Перник

Мирослава Гатева, София град

Михаил Лисков, Хасково

Надежда Мидюрова, София град

Никола Георгиев, Хасково

Николай Маринов, София град

Орлин Ваташки, София град

Пенчо Шапков, Пловдив област

Петър Мутафчиев, Пловдив област

Петя Цанкова, Пазарджик

Радослав Илиевски, Плевен

Свилен Атанасов, Плевен

Станислав Павлов, Кюстендил

Стефан Василев, София град

Стоянка Балова, София област

Трифон Панчев, Габрово

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Елена Йончева окончателно загуби данъчно дело за 58 000 лв.

Евродепутатът Елена Йончева окончателно губи делото по обвинения за присвояване...

Започна строителството на 1000 паркоместа на Терминал 2 на летище София

Започва строителството на открит паркинг на Терминал 2 на...

Трима германци арестувани за шпионаж в полза на Китай

Предавали са информация за военни технологии

Хизбула нанесе най-дълбокия си удар в Израел

Подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула заяви във вторник,...

Прокуратурата разследва побой над непълнолетен в Перник

На пострадалият е причинена средна телесна повреда

Британският парламент прие закона за мигрантите

Лондон ще депортира търсещи убежище лица в Руанда

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img