Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Опасна сграда застрашава живота на минувачи в София

Снимка: архив БГНЕС

Керемиди падат от покрива на сградата, в която се помещава библиотеката на Народно читалище „Иван Денкоглу“. Тя се намира на ъгъла на улиците „Иван Денкоглу“ и „Лавеле“. Кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов обясни пред БГНЕС, че е запознат с казуса и уточни, че 80% от сградата се стопанисва от общината, която там отдава под наем общински жилища на социално слаби хора, а останалите 20% са частна собственост. От думите му стана ясно, че през 2017 г. са предприети постъпки за нейния ремонт, като през 2018 г. е взето решение да бъде ремонтирана, но до днес не могат да се осигурят средствата за извършване на спешните дейности.

Нейното състояние е изключително компрометирано. То се вижда с просто око. Всяка година средствата, които ни се отпускат за поддръжка на общинските жилища и сгради са изключително малко. Районът притежава около 100 обекта, в които има такива жилища за настаняване на социално слаби лица. Бюджетът варира между 30 000 и 40 000 лева. Тези средства ни стигат да сменяме щрангове и да извършваме задължителни ремонти, най-често аварийни в етажни собствености, които са в режим на съсобственост с други частни лица“, коментира Божилов.

Той подчерта, че сградата на ул. „Лавеле“ 23 се нуждае от ремонт на покрива, на стените, по конструкцията, както и да се ремонтират общите части, които също са в окаяно състояние.

Това изисква отделно перо и съответно ще трябва да се мине процедура по Закона за обществените поръчки. В момента нашият отдел, който се занимава с тези изчисления прави осъвременяване на оценката, която едно време е била представена на общината, за да може ние да определим една точна сума и да я поискаме така че или ние като район, или Столичната общината да възложи във възможно най-кратък срок ремонт на тази сграда“, обясни районният кмет и подчерта, че частните собственици също ще трябва да дадат своята част от необходимата сума за ремонта на сградата.

Докато това се случи, Димитър Божилов обеща районът около сградата да бъде отцепен с предупредителни табели и на следващ етап да се реализира ремонтът, като за целта ще се обърне към зам.-кметът по обществено строителство в Столичната община инж. Ангел Джоргов, на когото БГНЕС също ще сигнализира за проблема.

Нашата молба ще бъде тези средства да бъдат осигурени в спешен порядък“, каза районният кмет.

Божилов коментира още, че за да могат да се случват нещата и районните администрации да откликват адекватно на нуждите на хората, бюджетът на Столичната община трябва да се децентрализира или поне процент, от това което изкарват самите райони, под формата на данъци, такси, и наеми, да остава в районите.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

И Михаил Миков напусна Нинова в посока „Левицата“

"Необходимостта от лява алтернатива се разпознава от все повече...

205 случая на коклюш от началото на годината (СНИМКИ/ВИДЕО)

От началото на годината са регистрирани 205 случая на...

САЩ вкарват санкции срещу иранския петрол в закона за помощта за Украйна

Американските законодатели включиха санкциите върху износа на петрол от...

Най-голямата партия в Индонезия се раздели с президента в оставка Джоко Видодо и сина му

Президентът на Индонезия Джоко Видодо и неговият син, бъдещият...

САЩ отново удрят Иран със санкции заради кибератаки

САЩ засилиха санкциите си срещу Иран във вторник, като посочиха...

Украйна спира консулските услуги в чужбина за мъже в наборна възраст

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба потвърди...

Ассен Василев опровергава Пеканов, че в ПВУ нямало градска железница в Пловдив

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев опровергава твърдение на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img