Ново посегателство срещу българския културен клуб в Охрид

Екип на News24sofia.eu
Views 3294
0 0

За пореден път е извършено посегателство срещу българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид, съобщи БГНЕС.

Клубът е с разбити прозорци, след като по тях са хвърляни камъни. Инцидентът се е случил тази нощ около 2:00 ч. Кадри от вътрешността на клуба показват множество стъкла по пода.

Това не е първото посегателство срещу български клуб в РСМ. На 12 октомври неизвестен вандал счупи с брадва табелката на културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид. Дни преди това няколкостотин души скандираха „българи татари и фашисти“ и замерваха сградата с яйца и камъни. През юни пък беше подпалена входната врата на клуб „Ванчо Михайлов“ в Битоля, а извършителят Ламбе Аламбаковски получи условна присъда.

На 17 октомври депутатите от парламента на РС Македония одобриха да се внесе по съкратена процедура предложеният от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ проектозакон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и фондациите, а предложението бе прието с пълно единодушие от всички присъстващи 84 депутати без нито един „против“ или „въздържал се“.

По информация на агенцията миналата седмица лидерът на македонската партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е съобщил, че е внесъл в парламента на РСМ предложение да бъдат затворени незабавно българските клубове в Северна Македония като реципрочна мярка заради затварянето на македонския културен клуб в Благоевград, но след импровизираното „отваряне“ на клуба в Благоевград в присъствието на генералния секретар на президента Стево Пендаровски и на Мицкоски, въпросният въобще не е заработил и оттогава е заключен. Освен това въпросният е частно финансиран проект и като такъв нито регионалната община, нито други държавни органи или институции могат да вземат отношение относно функционирането му. Въпросната инициатива е предмет на частна договорка между собственика на имота и наемателя и органите на държавата нямат никаква намеса по отношение на нея, пише още БГНЕС. 

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Ердоган заговори и за наземна военна операция в Сирия

Анкара няма да се ограничи само до въздушни удари