Реклама

https://www.gerb.bg/bg

МВР дало папката за Барселона на спецпрокуратурата (ВИДЕО)

В Специализираната прокуратура са получени материалите по случая с къщата в Барселона, изпратени от МВР.

Това съобщиха от Специализираната прокуратура след брифинга даден по случая, на който съобщиха, че материали не са предадени до този момент.

От Спецпрокуратурата предоставиха и в писмен вид отчет за това, което са направили до момента:

Към момента в хода на воденото разследване не са налице достатъчно доказателства по смисъла на чл. 219 от НПК за привличане към наказателна отговорност на конкретно лице. От събраната информация по делото е установено, че воденото разследване в Кралство Испания е прекратено.

До настоящия момент по досъдебното производство са проведени множество действия по разследването, вкл. е разпитан в качеството на свидетел – бившият министър-председател на Република България Бойко Борисов.

Първата Еевропейска заповед за разследване е от 05.10.2021 г. С нея са изискани материалите по две конкретни разследвания, провеждани от Прокуратурата в Барселона и Специализирана прокуратура в Мадрид, които имат връзка с разследването на българската Специализирана прокуратура. Въпросната ЕЗР е изпълнена от съдебните власти на Испания и материали по нея постъпиха в Специализирана прокуратура на 14.02.2022 г. Документите са на испански език в обем от 219 страници. Възложен е превод на български.

Втората ЕЗР до прокуратурата в Кралство Испания все още не е изпълнена.

От прокуратурата уточняват също, че един от основните принципи в наказателния процес е, че не могат да се водят две разследвания с един и същи предмет.

От прокуратурата напомнят, че към момента не е ясно на какво правно основание и от кого е изискана предоставената в МВР и ДАНС информацията по случая, така също от кого е изпратена. В съпроводителното писмо на ДАНС е посочено, че наличната при тях информация е постъпила от дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ – МВР на 01.02.2022 и не е получена до момента, в който е изискана от наблюдаващия прокурор. Уточнява се отново, че така получена информация няма правна стойност на доказателство в съда.

Специализираната прокуратура посочват, че работят със съдебните власти в Кралство Испания, единствено посредством Националното бюро на България в Евроджъст и респективно – Националното бюро на Испания в европейската организация.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Нинова: И Главчев ли иска да пътува?

Дали Димитър Главчев или Даниел Митов е служебен външен...

ДПС номинира за евродепутат Елена Йончева

На заседание в понеделник Областният съвет на ДПС в...

Доц. Красен Станчев: Големите харчове в държавата ще доведат до рискове в бъдеще

Наблюдаваме мощно предизборно увеличаване на заплати в държавния сектор...

Ваня Григорова насочи поглед към парламента

Общинският съветник от БСП-София Ваня Григорова се впуска в...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img