Михаил Екимджиев: Протестите са за защита на конституционни права

Хората са извън кожата си, смята юристът

Views 270
0 0
Снимка/източник: БГНЕС

Протестите у нас преследват висша цел – вкарването на управлението в правопорядъка. Това каза адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права в ефира на БНР.

Същественото в ситуацията в момента е, че тези граждански протести са в името на основни конституционни принципи, които ние като общество преди 30 години сме заложили в Конституцията и които брутално се мачкат от управляващите, от премиера, от правителството, от главния прокурор, заяви той.

И за да излязат тези хора на улиците, това е един символен жест – това означава, че те вече са излезли от кожата си и не могат вече сетивно да понасят това управление, което ги е разочаровало, което ги кара да се чувстват засрамени, омерзени, потиснати. Вече отказва да спазва формалните правила – да действа чрез своите посредници: народните представители в парламента и институциите, и директно – от улиците, заявява, че иска промяна, коментира още адвокатът.

Това е смисълът на гражданското неподчинение. Това различава гражданското неподчинение от, да кажем, вандалските шествия на футболни агитки, които са самоцелни и целят само смущаване на обществения ред, добави Екимджиев.

Съдът в Страсбург казва, че подобни протести представляват изразяване на политическо мнение, а правото на събиране и изразяване на политическо мнение са с най-висок интензитет на защита от Европейската конвенция за правата на човека, обясни юристът.

Във връзка с блокадата на Орлов мост Екимджиев допълни, че това не е смущаване на свободата на движение, а „смущаване на комфорта на движение“.

Дори консервативният български съд е приел в 3 свои решения, че хвърлянето на домати и яйца е допустима проява на изразяване на политическо мнение, каза още той.

Винаги се преценява контекстът и когато става въпрос за политически мотивирани акции, държавата трябва да защитава и толерира такива акции, обобщи юристът.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Синдикат „Образование“ пита с колко МОН борят пандемията

Дистанционно обучение било история