Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Мехмед Дикме: Илчовски е емоционален човек, не знам кой го е подвел

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu.

Бившият министър на земеделието Мехмед Дикме познава бизнесмена Светослав Илчовски „бегло“, а Иван Ангелов – „повече“.

Пред бТВ той коментира как „пред обществото се използва чисто търговски спор за политически цели„.

По думите на Дикме това били чисто търговски отношения между двата субекта. Не знам кой е подвел Илчовски да говори в Комисията по ревизия, той е много емоционален човек… Поздравявам го за смелостта, че казва всички проблеми и недъзи, но дали е това цялата истина, запита бишият министър, който е категоричен, че познава добре сферата и отношенията в нея, както и 90% от хората в агробизнеса.

За името на премиера Бойко Борисов и как е замесено то в този скандал, Дикме обаче каза: „Смешно е да се каже, че премиерът се занимава със земеделци, които работят с много количества земеделска земя. Възможно е обаче да е имало, според твърденията на Ангелов, чести разговори и решаване на проблемите с чуждестранни агенции, съдействие от страна на Борисов при проблеми с износа„, каза Дикме в отговор на този въпрос.

Такива въпроси са хиляди, договори между производители, между търговци и производители. Възможен е такъв бизнес без протекции„, добави той.

Винаги има съмнение за фирми, свързани с изпълнителната власт, поясни Дикме и увери, че на него не са му искали съдействие фирми като министър на земеделието.

На въпроса знае ли за дейността на картел Г8, Дикме поясни, че винаги има съмнение за цената за изкупуване на зърното, но то трябва да се доказва, а човекът, който ги има, трябва да даде данните на прокуратурата и да се стигне до съда.

Ако се решават в парламента търговски спорове, жална е майка на тази държава с какво се занимават политиците. В Министерство на земеделието може да се търси нещо и да се намери, но за порочни практики, свързани с обществени поръчки, лобиране, конкретни фирми. Лошото е, че българските политици нямат съответния капацитет и опит да влязат в материята„, коментира още Дикме.

А на премиера и Господ не може да помогне, ако няма кой да продаде земята и да си я окрупни, нито един министър не може да окаже съдействие, със сигурност има порочна практика, свързана със собствеността на земята – когато е на държавата и общината, там има и корупция, и лоши практики, но основното е в търговските взаимоотношения между търговците„, коментира още бившият министър на земеделието.

Той препоръча Комисията по ревизия да търси порочните практики в министерството. „От 1999 г. в страната е най-високото ниво на корупция у нас, ние си заравяме главата в пясъка и казваме, че няма такава„, допълни Дикме.

В заключение той би препоръчал на новия служебен министър на земеделието да не пипат и да не кадруват в европейските фондове, „да не стане така да се направят за два месеца бели, тъй като няма капацитет да прави реформи, а може да се получат санкции от Брюксел„.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Бунтовниците в Мианмар се изтеглят от ключов град на тайландската граница

Бунтовниците в Мианмар се изтеглиха от ключов град по...

Байдън подписва бързо за военната помощ за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в понеделник получи уверения от...

Двама са задържани в Стамболийски след стрелба с газов пистолет от кола

Двама криминално проявени мъже са задържани заради стрелба във...

Затягат контрола срещу неправилното паркиране в София

Затяга се контрола срещу неправилното паркиране в София. Това...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img