Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Лавров обмисля, но не казва как ще отговори Кремъл за изгонените 70 руснаци

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Руското посолство в България вече не е в състояние да функционира нормално, а Москва ще отговори на действията на София. Такава заявка дава руският външен министър Сергей Лавров в днешния ден в отговор на журналистически въпрос.

Ръководството на България беше изненадано от решението, обявено от и.д. министър-председател, което не се основаваше на установените в България процедури за такива драстични стъпки„, заявява Лавров, цитиран от „Интерфакс“. Другите руски агенции цитиращи Лавров са по-лаконични и не посочват длъжността на Кирил Петков, а държавната ТАСС засега не публикува тази информация от дългия брифинг на Лавров.

По думите му България незаконно е експулсирала служителите на дипломатическата мисия, а оценката на руското външно министерство е, че посолството не може да работи нормално повече – „след този скандал“ и действие, „което е абсолютно незаконно„.

Естествено, ние ще отговорим на нашите български колеги„, подчерта Лавров, но не уточнява дали руското МВнР обмисля закриване на посолството.

Припомняме, че вчера говорителят на руското външно Мария Захарова също обеща ответни мерки, както направи преди това и заместник-министър Александър Грушко заяви, че ако България не преразгледа решението за експулсиране на руски дипломати, Москва ще повдигне въпроса за запазване на дипломатическото присъствие. Той подчерта и че българската страна е отговорна за възможните радикални последици от изгонването на руски дипломати от България.

Вчера от летището в София излетяха два самолета с 70-те обявени за персона нон града представители на руската дипломатическа мисия. Това се случва след като бяха обявени за нежелани от правителството на Кирил Петков. Последва ултиматум на посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова с краен срок 12 часа в петък. След това Митрофанова заяви, че ще постави въпроса в Москва за закриване на цялата мисия у нас, което на практика означава прекъсване на дипломатическите отношения с България.

Сергей Лавров коментира и друга тема, актуална към българския политически живот – „войната срещу журналистите„, както е нарича външният министър.

Според него „тормозът“ над руските журналисти в чужбина е започнал отдавна и е достигнал такива мащаби, че „повече не може да се търпи„.

Предупредихме откровено, че ще реагираме огледално на грубите нарушения на ангажиментите, които Западът пое… Ние не започнахме тази война срещу журналистите, ние сме заинтересовани тя да бъде прекратена, но не виждам как Западът може да спре безобразията си, защото той отиде твърде далеч и не може да спре, без да загуби лицето си„, каза Лавров. Конкретно изказването на Лавров се обвързва със санкциите, наложени и от ЕК, а и от САЩ с излъчването на руските медии Sputnik и RT, посочени като основни заплахи, включително обвинени за намеса в изборите в САЩ и Франция.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Гръцки военен кораб прeхвана два дрона на хусите в Червено море

Гръцки военен кораб служещ във военноморската мисия на Европейския...

Израел щурмува отново Хан Юнис

Израелските войски си проправиха път обратно в източната част...

И Израел получи финансова инжекция от ключов съюзник

Отделно Камарата на представителите одобри пакет от помощи за...

Разбиха мрежа за наркотрафик в Испания

В Испания разбиха най-голямата престъпна мрежа за трафик на...

Al Jazeera: Израелски безпилотни самолети засилват наблюдението над Рафах

Израелските безпилотни самолети са засилили дейността си над Рафах. Това...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img