https://www.gerb.bg/bg

Лавров: Няма да е много различно след Финландия и Швеция в НАТО

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Северноатлантическият алианс в продължение на много години отчита територията на Финландия и Швеция при военното планиране за придвижване на изток. Това заяви във вторник руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

И Финландия, и Швеция, и други неутрални държави участват във военни учения на НАТО от много години, НАТО взема предвид тяхната територия при военното си планиране за придвижване на изток. Следователно в този смисъл вероятно няма да има голяма разлика ( във връзка с влизането им в НАТО – бел. ТАСС) „, каза министърът.

Лавров подчерта, че Москва не вижда нужда Финландия и Швеция да се притесняват за тяхната сигурност. „Затова виждаме в тяхното решение, за което вероятно беше активно лобирано от Вашингтон и НАТО, само геополитически ход, отново в контекста на сдържане на Руската федерация, в контекста на прилагане на плана на НАТО за разширяване на действията си в Арктическия регион,“ добави той.

Между другото, финландският президент и финландските посланици навсякъде казват, че Финландия не вижда никакви заплахи от Руската федерация, а присъединяването към НАТО се дължи просто на промяна в ситуацията със сигурността в Европа. Тук няма логика„, продължи той.

Ако не виждаш заплахи от Руската федерация, а ситуацията със сигурността, според НАТО, се променя, „защото Русия е агресивна“, не е много коректно да се говори така„.

В тази връзка Русия ще наблюдава как НАТО използва територията на Финландия и Швеция и ще „прави свои собствени изводи„, каза Лавров. „Но самият ЕС, в условия, когато Германия е загубила независимостта си, когато Франция неуспешно се опитва да прокара тезата за стратегическа автономия, вече се слива с НАТО на практика, вече дори по отношение на членството„, заключи той.

Решението Швеция да кандидатства за членство в Северноатлантическия алианс беше взето в понеделник от правителството на кралството. Днес то бе подписано. Дискусията за присъединяването на Финландия към НАТО се активизира в началото на април. Мнозинството от членовете на парламента на тази страна се изказаха в подкрепа на присъединяването й към Алианса.

Докато повечето членки на НАТО се стремят да приветстват двете страни възможно най-бързо, Турция потенциално усложни присъединяването им, като заяви, че не може да им позволи да станат членове поради предполагаемото им бездействие срещу прогонените кюрдски екстремисти.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че пътят на двете скандинавски страни към НАТО ще бъде всичко друго, но не и гладък. Всичките 30 настоящи страни от НАТО трябва да се съгласят да отворят вратата за нови членове. Той обвини двете скандинавски страни, че отказват да екстрадират „терористи“, издирвани от страната му.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Столична община чисти НДК от драсканици

Граждани пък искат да им ремонтират улиците

ЕЦБ: Употребата на AI във финансите може да се нуждае от нови правила

Използването на изкуствен интелект (AI/ИИ) във финансите е все...

Язовир „Елешница“ може да прелее

При по-продължителни и обилни валежи

„Топлофикация София“ предлага по-ниски цени на парното и топлата вода от 1 юли

"Топлофикация София" предлага по-ниски цени на топлата вода и...

Откриха 62 нелегални мигранти в два камиона на ГКПП „Калафат“ в Румъния

От другата страна на Дунав мост Видин румънските полицаи...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg