Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Кирил Петков защити актуализацията на бюджета

Снимка: БГНЕС

Ние сме десни хора, но не можем да оставим толкова много хора под линията на бедност. Това е справедливост, а балансираният бюджет може да стане през растеж. В линията за прозрачност на служебното правителство министърът на икономиката Кирил Петков отговори на въпроса с пряко включване във фейсбук. Петков не можел да повярва, че толкова много хора живеят под линията на бедност – 42%, затова напълно защити предложената от служебното правителство актуализация на бюджета.

На въпрос как са се отразили санкциите по Глобалния закон Магнитски на интереса на чуждестранните инвестиции, Кирил Петков заяви, че първите сигнали са по-скоро оптимистични, тъй като възприятието е по-скоро положително. Нагласата до този момент при добри икономически показатели е била по-скоро на страх, но ситуацията „Магнитски“ по-скоро може да се превърна в точката на преобръщане. „Това може би е началото на края на модела, в който инвеститорите се страхуваха да влязат в България„, каза Кирил Петков.

Небостъргач в София тех парк като в Дубай

За идеята на правителството на Борисов – 3 да построи небостъргач в София тех парк беше първият въпрос към Кирил Петков. Той не може да намери смислена причина този комплекс да бъде издигнат. „Държавата да се държи като богатите Дубай, които се чудят къде да си вложат парите„, недоумява Петков. Той повтори размерите на поръчката 190 млн. лева дадени по схемата инхаус: държавата предвидила 190 млн. инхаус за една фирма, ДКК е дала 100% аванс на „Монтажи“, а тя е платила 50% аванс на една фирма за проектиране, строеж и надзор.

Нещо като идеята за местенето на парламента – влагат се пари за ремонт без много смисъл и мисъл. Има и друг въпрос по думите на Петков – какво се случва с останалите сгради, в които до този момент се помещават министерствата. Дали идеята не е била тези стари сгради да се продадат и така да има двойна печалба. Засега Кирил Петков няма отговор на този въпрос, но е категоричен, че трябва да се сложи край на този проект, да се върнат поне част от парите и да се престане да се дават парите на данъкоплатците за глупости.

ДКК

Кирил Петков и до този момент също не е разбрал защо ДКК трябва изобщо да съществува.архитекти

Единият проблем е държавният резерв, който не работи по оптимален начин и от него изтичат едни пари. Не виждам причина да отваряме една нова компания, за да се решим проблема с Петролната компания и по-изгоден за държавата начин да се осигурява резерва от 15% складирани горива. Кирил Петков би закрил ДКК и направил ревизия на Държавния резерв. „Бих отворил обновяването на горивата към много повече компании, но не бих отварял, а напротив затворил тази втора компания.“

Също така Петков смята, че държавата трябва да излезе от собствеността си в ПИБ, тъй като самата й роля на държава не е да е част от търговските банки. Трябва да се излезе по такъв начин, че да не се губят пари, а до тогава е разумно да има човек в борда на ПИБ.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Разбиха мрежа за наркотрафик в Испания

В Испания разбиха най-голямата престъпна мрежа за трафик на...

КНДР проведе ракетен тест

Северна Корея проведе изпитание на бойна глава на крилата...

Нови разкрития в News24sofia.eu за намушканата жена в софийския квартал „Надежда“ 4 (СНИМКИ/ВИДЕО)

СДВР издирва 28 - годишен мъж, който е криминално проявен, научи още News24sofi.eu

Демонтажът на МОЧА бе подновен

Подновиха демонтажът на Паметника на съветската армия, съобщава БиТиВи....

Гражданите на Словакия събраха близо 3 млн. евро за снаряди за Украйна

Граждани на Словакия, недоволни от отношението на правителството на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img