Кирил Петков защити актуализацията на бюджета

Views 2027
0 0
Снимка: БГНЕС

Ние сме десни хора, но не можем да оставим толкова много хора под линията на бедност. Това е справедливост, а балансираният бюджет може да стане през растеж. В линията за прозрачност на служебното правителство министърът на икономиката Кирил Петков отговори на въпроса с пряко включване във фейсбук. Петков не можел да повярва, че толкова много хора живеят под линията на бедност – 42%, затова напълно защити предложената от служебното правителство актуализация на бюджета.

На въпрос как са се отразили санкциите по Глобалния закон Магнитски на интереса на чуждестранните инвестиции, Кирил Петков заяви, че първите сигнали са по-скоро оптимистични, тъй като възприятието е по-скоро положително. Нагласата до този момент при добри икономически показатели е била по-скоро на страх, но ситуацията „Магнитски“ по-скоро може да се превърна в точката на преобръщане. „Това може би е началото на края на модела, в който инвеститорите се страхуваха да влязат в България„, каза Кирил Петков.

Небостъргач в София тех парк като в Дубай

За идеята на правителството на Борисов – 3 да построи небостъргач в София тех парк беше първият въпрос към Кирил Петков. Той не може да намери смислена причина този комплекс да бъде издигнат. „Държавата да се държи като богатите Дубай, които се чудят къде да си вложат парите„, недоумява Петков. Той повтори размерите на поръчката 190 млн. лева дадени по схемата инхаус: държавата предвидила 190 млн. инхаус за една фирма, ДКК е дала 100% аванс на „Монтажи“, а тя е платила 50% аванс на една фирма за проектиране, строеж и надзор.

Нещо като идеята за местенето на парламента – влагат се пари за ремонт без много смисъл и мисъл. Има и друг въпрос по думите на Петков – какво се случва с останалите сгради, в които до този момент се помещават министерствата. Дали идеята не е била тези стари сгради да се продадат и така да има двойна печалба. Засега Кирил Петков няма отговор на този въпрос, но е категоричен, че трябва да се сложи край на този проект, да се върнат поне част от парите и да се престане да се дават парите на данъкоплатците за глупости.

ДКК

Кирил Петков и до този момент също не е разбрал защо ДКК трябва изобщо да съществува.архитекти

Единият проблем е държавният резерв, който не работи по оптимален начин и от него изтичат едни пари. Не виждам причина да отваряме една нова компания, за да се решим проблема с Петролната компания и по-изгоден за държавата начин да се осигурява резерва от 15% складирани горива. Кирил Петков би закрил ДКК и направил ревизия на Държавния резерв. „Бих отворил обновяването на горивата към много повече компании, но не бих отварял, а напротив затворил тази втора компания.“

Също така Петков смята, че държавата трябва да излезе от собствеността си в ПИБ, тъй като самата й роля на държава не е да е част от търговските банки. Трябва да се излезе по такъв начин, че да не се губят пари, а до тогава е разумно да има човек в борда на ПИБ.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Петя Чолакова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

ИТН видяха общи приоритети и с БСП, а и с ДПС

„Има такъв народ“ няма разминавания с държавния глава Румен Радев що се касае за най-важните приоритети, които следва да си постави евентуален бъдещ кабинет. Това заяви след консултациите при президента съпредседателят на ИТН Тошко Йорданов. По-важното обаче – някои важни общи приоритети присъствали и в декларациите на останалите парламентарно представени […]