Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Киев под ракетна атака след 44-дневна пауза

Снимка: (архив) EPA

Тази нощ руската армия е атакувала Киев с ракети – две балистични ракети „Искандер-М“ и „Кинжал“, както и 29 крилати ракети Х-101/Х-555, които са пуснати от 11 стратегически бомбардировача Ту-95. Районите на изстрелване на ракетите са Пусков-Волгодонск и Енгелс, така че Киев е атакуван от северна посока. Въздушната тревога продължи повече от три часа.

Атаката идва ден след като се появи информацията за украинска атака с дронове към Енгелс, където се намира авиобаза на стратегическата авиация. Именно тя е използвана, за да бъде ударена столицата на Украйна тази нощ.

По последни данни, предоставени от военната администрация, 12 души са пострадали тази нощ в Киев, няма информация за загинали. В Шевченския район на столицата е засегнат многоетажен жилищен дом, както и частна къща. Блок е засегнат от отломки и в Святощинския район, в Подолски отломки от ракети са паднали в промишлен район, като са предизвикали пожар. Втори пожар е засегнал трансформаторна станция.

Военновъздушните сили на Украйна отчитат 31 свалени ракети.

Това е първият удар по столицата след 44-дневна пауза. Ожесточаването на атаките по Украйна е очаквано и предвиждано от наблюдателите след „успешното преизбиране“ на руския президент Владимир Путин за в мандат.

В атаката си тази нощ над Киев руската армия е вложила 390 млн. долара. По данни на Forbes стойността на пуснатите ракети X-101 е 13 млн. долара всяка, или 377 млн. долара. Хиперзвуката ракета Х-47 „Кинжал“ може да струва от 10 млн. долара и нагора всяка, а „Искандер-М“ е над 3 млн. долара. 

В съобщение от Министерството на отбраната на Русия потвърдиха, че ударът е нанесен с „високоточни оръжия с въздушно изстрелване с голям обсег, включително аеробалистични хиперзвукови ракети „Кинжал“. Руската атака е била срещу центрове за вземане на решения на Въоръжените сили на Украйна, логистични бази, пунктове за временно разполагане на силите за специални операции и чуждестранни наемници, уточниха от Интерфакс.

По данни на руския център на BBC от Министерството на отбраната на Русия са посочили, че „целите на удара са постигнати“, „поразени са всички обекти“, което противоречи на изявлението на украинските въоръжени сили за поразените цели.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Андрей Ковачев: България няма да има успех, ако правителствата се сменят през няколко месеца

Европейският парламент гласува резолюция, с която предупреждава за руска...

Соня Момчилова: Дано не се премине границата между регулацията и цензурата

Съветът за електронни медии (СЕМ) избира председател. Мандатът на...

Иван Таков: Обединението в БСП е шанс България да се измъкне от цикъла на сглобките

Новоизбраният Градски съвет на БСП-София взе на първото си...

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Иран осъди на смърт известен рапър

Иран осъди на смърт известен ирански рапър за подкрепа...

Нинова: И Главчев ли иска да пътува?

Дали Димитър Главчев или Даниел Митов е служебен външен...

Сателитни снимки показват сериозни щети в Иран след атаката

Сателитни снимки, направени в понеделник, показват, че израелският ответен...

Зеленски забрани хазарта за военните

Ключово решение за хода на войната

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img